Najnovije vesti
Home / Kultura / Milan Milićević iz Vinče pobednik 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“
Milan Milićević iz Vinče pobednik 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“

Milan Milićević iz Vinče pobednik 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“

Veliko finale jednog od najstarijih festivala u Srbiji, Prva harmonika Sokobanja, održano je od 12. do 14. avgusta, na centralnom gradskom trgu u Sokobanji.

Takmičari su se nadmetali u izvođenju kompozicija različitih žanrova u kategorijama, petlići, pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, juniori, seniori, duet harmonika za takmičare do 15 i duet harmonika za takmičare preko 15 godina.

Revijalni deo je održan na centralnom gradskom trgu, a prve večeri, nakon svečanog otvaranja, nastupio je prošlogodišnji sveukupni pobednik Miloš Teofilović sa svojim orkestrom. Potom je usledio i nastup orkestra Šabana Bajramovića „Crne mambe“.

Druge večeri nastupili su finalisti mlađih kategorija takmičara, nakon čega je usledio je i koncert pevačice Viki Miljković.

U kategoriji pionira najbolji su bili Jovan Petrović iz Požarevca, Željko Jevremović iz Dragoševca, Lazar Pumpalović iz Beograda i Veljko Jovanović iz Svilajnca, dok su u kategoriji starijih pionira najuspešniji bili Mario Milenković iz Beograda, Aleksandar Ranković iz Topole, Mateja Stanković iz Niša, Luka Repanović iz Beograda, Mladen Milošević iz Kruševca, Jovan Pajović iz Čačka i Filip Simanić iz Uba.

U kategoriji mladjih juniora nagradjeni su Milena Minić iz Žabara, Petar Marković iz Pukovca, Ilija Panajotović iz Niša, David Gligić iz Lazarevca, Stefan Lončar iz Raniluga i Aleksandar Marković iz Vlasotinca, dok su medju juniorima briljirali Boris Milić iz Grdelice i Danijel Miladinović iz Donje Brnjice.

Poslednjeg finalnog dana, nastupili su hramonikaši iz starijih takmičarskih kategorija, nakon čega je usledilo proglašenje sveukupnog pobednika i dodela priznanja. U revijalnom delu iste večeri na trgu, koncert je održala popularna folk pevačica Milica Pavlović.

Milan Milićević, Nemanja Mitrović, Dušan Komnenović iz Beograda i Srdjan Grahovac iz Novog Bečeja najbolji su u kategoriji seniora, dok su u duetu preko 15 godina starosti najbolji bili Miroljub i Miroslav Lukač iz Jasenovca kod Bele Crkve.

Sveukupni pobednik 54. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Sokobanja“ je Milan Milićević iz Vinče, kome je uručena glavna nagrada, harmonika Roland FR-8XbD Dallape V-Accordion.

Inače, tradicionalni, drugi po redu, od tri vašara koji se svake godine održavaju u Sokobanji biće održan 18. i 19. avgusta u centru Sokobanje i na vašaristu Podina.

I ove godine na preobraženjskom vašaru moći će da se kupi sve što je jednom domaćinstvu potrebno, ali i ono što nikada nikome ne treba. Biće tu svega od mekica, liciderskih srca, kafanskih pljeskavica i raznih specijaliteta, do varjača i baštenskih fontana.

Pa ko voli nek izvoli…

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>