Najnovije vesti
Home / Kultura / Petar Božović otvorio 25. Zoranove dane -Zoranov brk za glumca večeri DEJANU TONČIĆU
Petar Božović otvorio 25. Zoranove dane -Zoranov brk za glumca večeri DEJANU TONČIĆU

Petar Božović otvorio 25. Zoranove dane -Zoranov brk za glumca večeri DEJANU TONČIĆU

U ZAJEČARU OTVORENI JUBILARNI DANI „ZORANA RADMILOVIĆA“ OVE GODINE PO DVADESET PETI PUT – PRVE VEČERI ZAJEČARSKO POZORIŠTE IZVELO KOMAD „DOSIJE VOJNIKA ČONKINA“ NA OSNOVU ROMANA VLADIMIRA VOJINOVIČA U REŽIJI SAŠE VOLIĆA- ZORANOV BRK PRIPAO DEJANU TONČIĆU ZA ULOGU GOLUBJEVA (PREDSEDNIKA KOLHOZA) -PUBLIKA BURNIM APLAUZOM NAGRADILA GLUMCE – PROGRAM 25. FESTIVALA POČEO POLAGANJEM VENACA I CVEĆA NA SPOMENIK ZORANU RADMILOVIĆU- ALEKSANDAR MILOSAVLJEVIĆ, TEATROLOG OTVORIO IZLOŽBU MUZEJA POZORIŠNE UMETNOSTI IZ BEOGRADA POD NAZIVOM „POZORIŠNA FOTOGRAFIJA DO 1914 GODINE„ AUTORA KUSTOSA SAVETNIKA MIRJANE ODAVIĆ – „GRAD ZAJEČAR ĆE UVEK BITI UZ ZORANOVE DANE, BEZ OBZIRA NA SVE PROBELME VREMENA U KOJIMA SE ODRŽAVAJU“  REKAO NA OTVARANJU STEFAN ZANKOV, PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA –PETAR BOŽOVIĆ, GLUMAC OTVORIO  FESTIVAL SEĆAJUĆI SE ZORANA RADMILOVIĆA – DIREKCIJA FESTIVALA PRVI  BRK DODELILA PETRU BOŽOVIĆU.

„Po dvadeset peti put Zaječar na kratko postaje pozorišna prestonica. Takva čast i privlegija pripala nam je zahvaljujući Zoranovom delu i njegovoj ljubavi prema rodnom gradu“, rekao je na otvaranju festivala Stefan Zankov predsednik Skupštine grada.

Dane je otvorio Petar Božović, glumac, koji se sećao Zorana Radmilovića. U znak zahvalnosti i poštovanja direkcija festivala je odlučila da prvi BRK  dobije upravo on.

A onda je usledila igra. Jednočinka, kako slovi naslov romana po kome je rađena ova zanimljiva i dinamična drama, o životu jednog malog vojnika u Sovjetskoj Rusiji. Tema izuzetno aktuela i danas, iako zamišljena krajem pedesetih, a napisana šezdesetih godina prošloga veka i to s one strane gvozdene zavese, jer su pojam slobode i neslobode večite teme od kad je sveta i veka. Priča onovremena ali, reklo bi se, univerzalna. Reditelj Saša Volić od dva romana pravi jednu dramu. Romani „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina“  i “Pretendent na presto” ušli su fragmentarno u dramski tekst koji u insecanciji traje 75 minuta. Izuzetno dinamično i zanimljivo. Može se reći da je „Dosije vojnika Čonkina“ oduševio pozorišnu publiku, koja je gotovo nakon svake scene glumce nagrađivala aplauzom. Mislim da smo napravili priču koja je igriva, koja pokreće ansambl, priču koja će hvatati gledaoca, na kraju će neko izaći i zamišljen jer će prepoznati recidive koji se događaju i danas u svim društvima, jer je tema univerzalna“, rekao je Volić. Tim više jer se radi o ansalmbl predstavi u kojoj će, sasvim sigurno, energija koju poseduje daroviti zaječarski glumci, biti prepoznata.

Žiri, na čijem čelu je Milija Vuković doneo je odluku da Zoranov brk za glumca večeri dodeli DEJANU TONČIĆU za briljantno tumačenje GOLUBJEVA.

„Za mene je ovo šok i iznenađenje. I još uvek ne mogu da se priberem. Zahvaljujem se zaječarskom ansamblu, ova tri dana mi dođu kao san“, rekao je Tončić novinarima vidno iznenađen i dodao:

„Ovo je u ovom trenutku kao Liga šampiona za mene“.

Na dan otvaranja festivala, kako to već običaj naleže, predstavnici pozorišta, koje nosi ime velikog glumca i predstavnici grada položili su vence i cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću.

Aleksandar Milosavljević, teatrolog  otvorio izložbu Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda pod nazivom „Pozorišna fotografija do 1914. godine“ autora kustosa savetnika Mirjane Odavić.

Druge večeri na festivalu na programu je komad „HEROSTRAT“  po tekstu Grigorija Gorina u režiji Irfana Mensura a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>