Najnovije vesti
Home / Vesti / Papirologija usporova početak izgradnje otvorenog bazena u okviru Specijalne bolnice „Gamzigrad“ (VIDEO)
Papirologija usporova početak izgradnje otvorenog bazena u okviru Specijalne bolnice „Gamzigrad“ (VIDEO)

Papirologija usporova početak izgradnje otvorenog bazena u okviru Specijalne bolnice „Gamzigrad“ (VIDEO)

Centar za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji poseduje zatvoreni bazen za lečenje pacijenata, sa termomineranom vodom koji je jedini u istočnoj Srbiji. Pored toga Centar je od prošle godine počeo sa realizacijom projekta, a koji je prepoznalo i Ministarstvo turizma, za izgradnju otvorenog kupališta, bazena sa termomineralnom vodom. Centar je za te namene dobio nepovratna sredstva u iznosu od 17 miliona dinara, koja se već nalaze na njihovom posebnom računu. Sa izgradnjom je već trebao da se počne, ali se naišlo na probleme.

-Trenutno najveće probleme imamo sa papirologijom. Mi smo projektnu dokumentaciju uradili i sve ono što je bilo do nas, ali nam treba građevinska dozvola. Taj proces traje jer čekamo dozvolu od strane grada. Od 2004. Godine je preuređen sistem pa je to razlog. Mi smo nekada imali dozvolu za kupalište za otvoreni bazen ali od 2004. Godine područje banje je proglašeno trećom zonom sa Feliks Romulijanom pa je procedura mnogo teža i ozbiljnija. Bilo koji radovi da se izvode treba do mnogo dozvola da se dođe. Prva prepreka na koju smo naišli je bila ta što  nije bilo Urbanističkog plana za Grad Zaječar i za to su odvojena sredstva, a onda su krenuli i tenderi i druge procedure. Pored svega moramo da dobijemo i građevinsku dozvolu. Nakon toga mi objavjujemo tender za izvođača. Očekujemo da tada sve krene brže, obzirom da je novac obezbeđen od strane Ministarstva turizma i da nam je ugovor produžen već dva puta jer su naše probleme iz Ministarstva razumeli. To je javno dobro i javno kupalište pa smo od strane države apsolutno podržani, kaže Dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji.

Otvoreni termomineralni bazen bile na desetak metara udaljen od Timoka. On će, po rečima direktora, sigurno biti u upotrebi deset meseci u toku godine jer će biti naslonjen na zgradu centra. Mokri čvorovi će biti u samoj zgradi i svlačionice, pa će korišćenje tople vode biti moguće i tokom zime, što je pokazala praksa u nekim drugim banjama.

-Došli smo na ideju da u drugoj fazi uredimo kej i da i tu omogućimo jedno kupalište na Crnom Timoku. Kupalište i bazen biće okruženi sportskim terenima, teniskim, terenom za odbojku koji su već urađeni, teren za mali fudbal i slično. Prvi tender je oboren oko Urbanističkog plana vrednosti oko šest miliona dinara. Nakon toga ovaj posao je preuzela agencija. I to je završeno. Inače, po poslednjem mom saznanju njima treba oko od mesec i po do dva, uz podršku Ministarstva za urbanizam i građevinu Beograda, da se završi ovaj deo. Nama će trebati za raspisivanje tendera za izvođača radova takođe oko mesec i po dana. Nakon toga ide ugradnja bazena i povezivanje instalacije sa već obezbeđenim novcem. Znači, od momenta kad dobijemo građevinsku dozvolu, što ne zavisi od nas, a proteglo se već na godinu dana, trebaće nam još tri meseca da u funkciju pustimo taj bazen, dodaje Dr Kostić.

Sredstva su obezbeđena i posao bi trebao da bude gotov najkasnije do juna meseca naredne godine.

Korišćenje otvorenog bazena sa pratećim sadržajima biće moguće za sve po vrlo pristupačnim cenama.

-Mi ćemo tu imati male izdatke jer imamo termomineralnu vodu. Inače, sama praksa pokazuje da ima dosta zainteresovanih gostiju iz Bugarske koja je na desetak kilometara odavde. Dosta njih u Zaječaru koristi skijalište na Kraljevici pa bi u sklopu toga mogli da im ponudimo i naše kupalište, zatvoreni i otvoreni bazen, kao vikend ponudu kad su nam kapaciteti slobodniji preko zime. Verujem da će biti dosta korisnika. Bugari nam već dolaze i koriste naše usluge na jedan dan. Praksa ide ispred našeg projekta i plana, ističe Dr Kostić.

Gamzigradska banja raspoaže sa prirodnim izvorima termo-mineralne vode čija je temperatura 42 stepena, što će omogućiti kupanje i u zimskim mesecima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>