Najnovije vesti
Home / Društvo / Panel diskusije u okviru projekta Codehide u zaječarskom Pomaku
Panel diskusije u okviru projekta Codehide u zaječarskom Pomaku

Panel diskusije u okviru projekta Codehide u zaječarskom Pomaku

Panel diskusija u okviru projekta Codehide, biće organizovana u subotu 19. maja, u Prostoru za POMAK u Zaječaru.

Codehide, umetničko-aktivistička platforma, novi je projekat Timočkog Omladinskog Centra, podržan u okviru programa Ziman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Tema ovogidišnjeg panela biće digitalna umetnost i aktivizam, pre svega kroz priču o aktivizmu u digitlnom prostoru. Moderator ovogodošnjeg panela biće Danko Nikolić iz Zaječarske Incijative, dok će se među učesnicima ovogodišnjeg panela naći Aleksandar Blagojević (Osnivač Piratske partije srbije, jedan od osnivača Pirate Parties International).

„Želiš da ukažeš na problem i pošalješ poruku, ali nailaziš na dve prepreke u obliku pitanja… Kome i kako? Mi znamo kome i kako!  Skeniraj kod murala i ulaziš u paraleni univerzum u kome te neko zaista pita šta TI, kao građanin koji zna svaku rupu u svakoj ulici grada, misliš da su problemi koje u tom istom gradu treba rešavati. Iako na prvu loptu zvuči gotovo nerverovatno, ovo je akcija koja se zaista u Zaječaru sprovodi ovih dana u okviru Codehide projekta“, navode u Timočkom omladinskom centru.

Ono što će svakako najviše privući pažnju je izlazak Codehide-a na ulice, gde će građani, učestvujući u programu, shvatiti i videti kako izgleda digitalni aktivizam na delu. Uveliko na gradskim fasadama niču murali lokalnih umetnika, koji pored vizualnog osveženja gradu donose i platformu www.codehide.online za prelazak u digitalni svet. Skeniranjem QR koda (QR je skraćenica za Quick Response što na našem jeziku znači brz odziv. ovaj kod može da sadrži URL internet adresu, kraći tekst, ličnu kartu i slično) koji će biti deo svakog murala vodi građane na virtualni zid na kome će moći da pišu svoja zapažanja i mišljena na temu gradskih problema. Samim tim, pored edukativnog karaktera, ovaj projekt za cilj ima i uočavanje ključnih problema i izlaz na put ka potencijalnim rešenjima.

Ideja i želja organizatora je da se u narednim godinama Codehide kao platforma raširi i na ostale gradove Srbije.

Početak diskusije zakazan je za 12.00 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>