Najnovije vesti
Home / Kultura / Ovogodišnji Nišville jazz festival oborio sve rekorde
Ovogodišnji Nišville jazz festival oborio sve rekorde

Ovogodišnji Nišville jazz festival oborio sve rekorde

Uprkos svemu, džez muzika se i dalje čuje sa juga Srbije

U trajanju čitavih deset dana, od 3. do 12. avgusta, ovogodišnji festival je narastao do te mere da je ponudio više sadržaja nego proteklih godina. Na festivalu je bilo postavljeno 20 stejdževa i izvedeno 250 različitih programa, koji su, pored muzičkih, činili i pozorišnin programi, filmski, likovni, kao i programi posvećeni stripu. Ono što je bitno napomenuti je to, da je ove godine otvoren i “Muzej džeza”, prvi u Srbiji a drugi u Evropi.

Ovogodišnja nagrada za životno delo dodeljena je legendarnom bubnjaru Lazaru Tošiću, dugogodišnjem članu Beogradskog big benda, koji je takođe poznat i kao član legendarnog sexteta Marković-Gut. Lazar Tošić je prve večeri zvaničnog programa, nastupio sa svojim kvintetom, čiji je gost bio trubač Marko Đorđević.

Tošić je prisutan na domaćoj džez sceni još od 1960-tih godina. Muzičko iskustvo koje je stekao u Nemačkoj, gde je proveo sedam godina, bilo je bitno da postane član Velikog džez orkestra RTB, u kojem je proveo 22 godine, a gde je sarađivao sa poznatim svetskim muzičarima, među kojima su Klark Teri, Džoni Grifin, Beni Golson, Rej Čarls, Džozefina Bejker,M irej Matje… Pored rada sa Big bendom, sarađivao je u periodu od 1982. do 1987. godine sa legendarnim sekstetom koji su predvodili čuveni trubač Stjepko Gut, kao i saksofonista Milivoje Mića Marković, sa kojim je objavljivao albume i nastupao širom sveta. Tokom 90-tih, bio je okosnica džez scene koja je uticala na mnoge današnje muzičare koji predvode novi talas džeza u Srbiji, a najpoznatiji su nastupi kod Filozofskog fakulteta.

Takođe, nagradu za doprinos džezu “Konstantin Veliki” pripao je legendarnoj vokalnoj grupi „Menhetn transfer“, koja se smatra najpopularnijom i najuticajnijom vokalnom džez grupom svih vremena. Karijera koja traje vise od četiri decenije, ostavila je iza sebe 29 albuma, deset Gremi nagrada i 20 nominacija za tu prestižnu nagradu.

Nagradu za spoj dzeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” pripao je svetski poznatom world music sastavu iz Francuske „Džipsi kings“. Kao okosnica flamenko-džipsi džeza, na festivalu je pored proslave 25 godina postojanja, imala najposećeniji koncert. Po proceni, gledalo ih je 10.000 ljudi, što se smatra rekordom posećenosti do sada, dok je posećenost celokupnog festivala od 200. 000 posetilaca koji su videli neki segment od programa, veliki uspeh.

Veliki broj mladih ljudi koji su posetili festival, daju veliku nadu da se prave tendencije na kulturnoj sceni u Srbiji vraćaju pravim vrednostima i tokovima u svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>