Najnovije vesti
Home / Ritam grada / OVE GODINE UKUPNO 183 PROIZVOĐAČA DOBILO SUBVENCIJE -Za razvoj poljoprivrede u 2018. Zaječar opredelio 15 miliona dinara
OVE GODINE UKUPNO 183 PROIZVOĐAČA DOBILO SUBVENCIJE -Za razvoj poljoprivrede u 2018. Zaječar opredelio 15 miliona dinara

OVE GODINE UKUPNO 183 PROIZVOĐAČA DOBILO SUBVENCIJE -Za razvoj poljoprivrede u 2018. Zaječar opredelio 15 miliona dinara

U Gradskoj upravi Zaječara danas je 29 poljoprivrednih proizvođača potpisalo ugovore o dodeli subvencija za razvoj voćarstva, po drugom konkursu u ovoj godini, kao i ugovore po konkursu za subvencionisanje kamata na pojoprivredne kredite.  Sa Gradom Zaječarom ugovore za subvencionisanje razvoja voćarstva potpisalo je 20  proizvođača, a za subvencionisanje kamata devet  voćara. Ukupan iznos sredstava je milion i 420 hiljada dinara.

U toku ove godine ukupno 183 proizvođača je dobilo subvencije, što u košnicama, što u novcu koji im je uplaćivan na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva.

„Budžetom za ovu godinu je bilo predviđeno 12 miliona dinara, a ukupno sa ova dva konkursa biće isplaćeno 7,2 miliona po osnovu programa mera razvoja koji se realizovao preko pet konkursa. Na osnovu tog programa najviše smo podbacili u konkursu za subvencionisanje kamate gde je realizacija budžeta manja od deset odsto. Po ova četiri konkursa to su podrška pčelarima gde je uloženo 2,6 miliona, podrška ovčarstvu gde je uloženo 1,9 miliona i po dva konkursa za voćarstvo gde imamo ukupno 2,5 miliona,  u prvom 1,3 miliona, a po drugom 1,2 miliona. Realizacija budžeta je 85 odsto. Na osnovu svega ovoga mislim da možemo biti zadovoljni i da je to samo početak. Naredne godine imamo za ove namene u budžetu planirano 15 miliona dinara, biće nekih novina, uradićemo neke izmene. Neće biti subvencionisanja kamata ali ćemo raditi mehanizaciju. Izrada programa je u toku, on prvo treba da dobije saglasnost Ministarstva a potom i Skupštine grada, a detalji o tome znaće se u januaru naredne godine“, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća Grada Zaječara zadužena za oblast poljoprivrede.

Svaka vrsta podrške je dobrodošla poljoprivrednim proizvođačima. Zvonimir Radenković kaže da je ovo velika pomoć.

„Kredit koji sam uzeo za tekuće održavanje polljoprivrednog gazdinstva ima određenu kamatu kod banke i lokalna samouprava plaća tu kamatu po mom zahtevu. Svaki dinar znači jer je skupo održavanje svakog gazdinstva, bilo da je malo ili veliko“, kazao je Radenković.

Ugovor sa gradom juče je potpisala i Violinka Bogdanović, kojoj je inače ovo prva pomoć od strane Gradske uprave.

„Bavim se voćarstvom i konkurisala sam za povraćaj investicija u sadnice. Pod voćem imam dva hektara zemlje, voćarstvom se bavim 14 godina i mnogo mi znači ovaj podsticaj“,  rekla je Bogdanović.

I Snežana Mirčić Vučković je ovom prilikom izrazila svoje zadovoljstvo zbog ovakve vrste pomoći.

„Mnogo mi znači ovaj podsticaj Grada Zaječara. Planiram na osam hektara da radim i za sada je ovo sasvim dovoljno, rekla je Snežana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>