Najnovije vesti
Home / Vesti / Ovčarstvo i kozarstvo u usponu na području Zaječarskog i Borskog okruga -Bez bojazni za plasman
Ovčarstvo i kozarstvo u usponu na području Zaječarskog i Borskog okruga -Bez bojazni za plasman

Ovčarstvo i kozarstvo u usponu na području Zaječarskog i Borskog okruga -Bez bojazni za plasman

U PKS RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga početkom  januara održan  je sastanak  na temu razvoja ovčarske proizvodnje u Zaječarskom i Borskom okrugu. U skladu sa donetim zaključkom o neophodnosti  organizacije  edukacija proizvođača – farmera, Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda i  RPK Zaječar organizovali su juče predavanje na temu „Kako povećati broj grla u ovčarstvu i kozarstvu“. U animiranje poljoprivrednih proizvođača uključili su se predstavnici  lokalnih samouprava, veterinarskih stanica sa regiona, poljoprivrednih savetodavnih službi i matičnih službi.

Predavači su bili sa Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada,  doktor Aleksandar Milovanović koji se bavio temama u oblasti reprodukcije, iz oblasti  zdravstvene zaštite ovaca i koza, govorio je doktor Dejan Bugarski, a iz PSSS „Pojoservis“ Knjaževac o  ishrani ovaca i koza, pričao je Neđeljko Pipović.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije je kazao da je cilj da se podstakne proizvodnja u ovčarstvu i kozarstvu zato što ima dosta zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava  koja žele da se bave tom proizvodnjom.

„Država je prepoznala značaj ove proizvodnje pa je opredelila podsticaje za ovu vrstu proizvodnje i tu su se stekli početni uslovi za uzgoj ovčarstva i kozarstva. Smatrali smo da je tradicija na našoj strani u Zaječarskom upravnom okrugu, što se tiče uzgoja ovaca. Za plasman ne bi trebalo da brinemo zato što imamo dosta zainteresovanih i na domaćem  i na inostranom tržištu. Gledamo da ustrojimo sve relevantne faktore koji mogu da odlučuju u unapređenju te grane tako da smo uključili lokalnu samoupravu. Danas smo govorili o reprodukciji, ishrani i zdravstvenoj zaštiti ovih životinja, a to su sve faktori koji su neophodni u  jednoj primarnoj stočarskoj proizvodnji koja mora da bude strogo kontrolisana. Inače, ono što se očekuje ovih dana jeste Pravilnik o podsticajima, odnosno raspodela budžeta, da vidimo šta je to što će ići kao direktna plaćanja a šta kao podsticaji i to bi trebalo u naredne dve, tri nedelje da izađe. Po mojim informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede subvencije neće biti manje nego što su bile prošle godine tako da se očekuje za umatičeno grlo negde oko sedam hiljada dinara. Dobro je da oni koji nemaju umatičena grla rade na tome i da nabavljaju takva grla“, rekao je juče u Zaječaru Budimović.

Neka svoja iskustva proizvođačima je juče preneo dr Dejan Bugarski, koja se tiču održavanja željenog i dobrog zdravstvenog stanja životinja. On ih je uputio  na neke stvari koje proizvođači treba da znaju kako nebi upadali u greške iz kojih se teško mogu izvući, u smislu ekonomskih šteta koje mogu time da nanesu.

„Treba imati u vidu da većina stvari koje se dešavaju u jednom stadu su na jedan posredan ili neposredan način vezane za samu ishranu.  Kod nas se nekako tradicionalno ovčarstvo smatra da je to jedna grana koja je najmanje zahtevna i gde se ovce mogu držati u vro skromnim uslovima, što je samo donekle tačno, jer to se odnosi na neka prošla vremena i na neke rase slabijih proizvodnih svojstava. Međutim, sada savremene rase su kud i kamo zahtevnije u pogledu ishrane i uslova držanja. Sa druge strane ukoliko se želi biti ekonomski efikasan, ukoliko se želi opstati na tržištu koje je otvoreno mora se obratiti pažnja na sve sitnice kako bi ta proizvodnja bila zaista uspešna. Ne može se osloniti na neko tradicionalno ovčarstvo koje se na žalost često svodilo po onom Bog dao bog uzeo, koliko je ostalo meni je dobro. Tu teoriju treba izbaciti iz glave, promeniti se i prilagoditi novim uslovima. To i jeste bio cilj privredne komore, veterinarskih i stočarskih službi da se krene u jedan niz predavanja gde bi odgajivači bili upoznati sa nekim stvarima koje mogu značajno da utiču na stočarsku proizvodnju. Nama nije cilj da proizvođače sada naučimo mnogo toga jer to ne može jer je stočarska proizvodnja i veterinsrsta medicina jedna vrlo ozbiljna nauka. Naš je cilj da proizvođače uputimo u ono šta sve postoji, šta sve može da se desi i da znaju kad i kome da se obrate“, istakao je Bugarski.

Neđeljko Pipović je kazao da se za ovčarstvo i kozarstvo na našem području raspolaže ogromnim površinama, pašnjacima, za ishranu ovih životinja.

„Samo Sokobanjska opština raspolaže sa desetinama hiljada hektara državnog zemljišta koje je neiskorišćeno. Slično je i u opštini Knjaževac, Zaječar i Boljevac. U ovom delu Srbije ovčarstvo i kozarstvo je u vrlo nezavidnom pšoložaju. Zadnjih godina se povećava broj ovaca i koza zahvalljujući merama agrarne politike i Ministarstvu poljoprivrede. Subvencije koje poljoprivredni proizvođači dobijaju doprinose blagom povećanju broja ovaca i koza. Najbitnije što se tiče ishrane je i planirati površine za proizvodnju stočne hrane, planirati obrok i obavezno uvesti silažu kao osnovni obrok pored sena, ali to je kod nas vrlo redak slučaj. Leti treba obavezno, što je više moguće, koristiti pašnjake, jer će to i pojeftiniti proizvodnju. U zimskom periodu osnovni obrok obavezno mora biti silaža i kvalitetno seno i jedan deo koncentratnog obroka“, kazao je Pipović.

Juče  je formirana i jedna vrsta udruženja, tačnije sekcije, pri Privrednoj komori Srbije gde će svi ljudi koji se bave ovom vrstom proizvodnje biti udruženi na jednom mestu. Oni će biti apsolutno informisani, moći će da pokreću inicijative i da dobiju rezultate o tome od strane Privredne komore Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>