Najnovije vesti
Home / Kultura / OTVORENI 54. MOKRANJČEVI DANI
OTVORENI 54. MOKRANJČEVI DANI

OTVORENI 54. MOKRANJČEVI DANI

U slavu najvećeg srpskog kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca, u dvorištu njegove rodne kuće u Negotinu, uz zvuke fanfara, podizanje festivalske zastave i Šestu rukovet, 54. “Mokranjčeve dane“, svečano je proglasio otvorenim Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Svečanost otvaranja Festivala koji već 54 godine uspešno afirmiše Mokranjčevo i srpsko muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo, počela je polaganjem cveća na spomenik slavnog kompozitora. Pozdravnu reč uvaženim gostima Festivala, delegaciji Ministarstva kulture, sveštenstvu SPC, predstavnicima opštinskih, kulturnih i javnih institucija i brojnim poklonicima Mokranjčevog neprolaznog stvaralaštva, uputio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.
54_Mdani_otvaranje5- Negotin je počev od danas, u narednih sedam dana, festivalski grad, zahvaljujući najznačajnijoj ličnosti srpske muzičke istorije, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Srpski kompozitor izuzetnihstvaralačkih dometa, rodonačelnik horske muzike, dirigent, pedagog, Stevan Mokranjac, svoje prve korake načinio je na mestu na kome se nalazimo. Ovo sveto mesto srpske kulture, svakog septembra okuplja umetnike, muzičke stvaraoce, muzikologe, znalce, posetioce, koji uvažavanjem Festivala izražavaju svoje poštovanje prema muzičkom blagu koje je za svog života načinio naš znameniti sugrađanin. Blagu koje je njegov rodni grad, Negotin, uvrstio u malobrojne gradove srpske umetničke muzike. Negotin čuva sećanje na vrsnog kompozitora, već 54 godine, odano, ponosno, radosno i širom otvorenih ruku, srca i duše, dočekuje Vas koji volite Mokranjca i poštujete njegovo nasleđe.

Želim da se zahvalim Vama, gospodine ministre i Vašem Ministarstvu, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na podršci koju nam pružate kako bismo se, na dostojan način, odužili našem velikanu, čija nas muzička zaostavština – vanvremenski nacionalni dar, reprezentuje širom sveta. Veliko hvala upućujem i prijateljima festivala, medijskim pokroviteljima, umetnicima, posetiocima, dragim gostima, sugrađanima i svima koji daju svoj doprinos u organizaciji festivala „Mokranjčevi dani“.

Mom gradu i Srbiji, želim uspešan festival a svim ljudima dobre volje upućujem srdačnu dobrodošlicu u Negotin, grad srpske muzike! – poručio je predsednik Vladimir Veličković.

Čast da bude besednik Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, ove godine pripala je maestru Bojanu Suđiću, istaknutom srpskom dirigentu, umetničkom direktoru Muzičke produkcije RTS i dirigentu Simfonijskog orkestra i Hora RTS.

Šta to čini Mokranjca toliko velikim i njegovo delo toliko živim i posle 105 godina od smrti? Čime je zaslužio da se u njegovu čast već 54 godine održava festival u Negotinu, a da ovaj grad, kao ni jedan u Srbiji, biva u celini prožet muzikom i duhom ovog velikana?

Kroz Mokranjca i Stankovića narod pamti i proslavlja sopstveni duh, tradiciju, istoriju, talenat, suze i preobražaj. Svaka pesma, od neznanog narodnog autora, filtrirana i brušena nebrojenim pevačima i pojcima, kroz Mokranjca je dobila svoj okvir i novo ruho, u temperovanom sistemu i maestralnoj harmonizaciji. Mokranjac je svestan da se naša muzička tradicija često ne može rešiti durom i molom, razmišlja o starim, odnosno grčkim tonskim rodovima, ali je rešen da svetu, odnosno Evropi, predstavi formiranu ”muzikalnu gramatiku po kojoj naš narod peva i svira”, sve u težnji utemeljenja srpske umetničke muzike kao dostojnog predstavnika srpske kulture, ravnopravne u društvu ostalih evropskih naroda.

Upravo u Negotinu, koji je tvrđava prve ozbiljne umetničke transformacije narodnog duha u Mokranjčevim kompozicijama koje su i danas najviše na repertoaru svih srpskih horova, verujem da smo na pravom mestu iz koga može da potekne i revitalizacija ideja koje prožimaju ovu besedu. Uz sve ostale kompozitorske genije u našem narodu, inspirišimo i one koji će pronaći tu alhemijsku formulu i kreirati dela koja neće samo govoriti o ličnosti autora, već će uspostaviti vezu sa latentnim frekvencijama nacionalne tradicije gradeći na njima savremeni muzički hram višeg reda.

Neka se tradicija Mokranjčevih dana u Negotinu, kao trajnog čuvara našeg identiteta, nastavi Na Mnogaja LJeta – reči su besednika Bojana Suđića.
Otvarajući 54. „Mokranjčeve dane“, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, između ostalog je istakao:

Negotin je zahvaljujući velikoj ličnosti i velikom delu Stevana Stojanovića Mokranjca, ali ne i samo zbog toga postao i ostao dramatično mesto srpske istorije i srpske kulture. I danas kada su najlepši glasovi muzike, regiona i sveta došli ovde da se okupe oko te stožerne ličnosti naše kulture razloga za zadovoljstvo i za slavlje ima puno. Pedesetčetvrti put se održava manifestacija u jednoj kulturnoj atmosferi, a svaka manifestacija kulture u Srbiji koja traje više od pet decenija zaslužuje duboki naklon i veliko poštovanje. Stevan Stojanović Mokranjac je snagom svog talenta posegnuo do korena srpske etnomuzikologije i iz nje izvukao brojne dragulje. Sjaj tih dragulja čiji danas sija širom sveta .

Delegaciju Ministarstva kulture i informisanja još su činili Branislav Maričić, šef Kabineta i Ivana Dedić, pomoćnik za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju

Tradicionalno, svečanost otvaranja Festivala završena je gromoglasnim izvođenjem Šeste Mokranjčeve rukoveti u zajedničkim nastupu učesnika Natpevavanja i horova iz Negotina kojim je dirigovao Miloje Nikolić. Solista je bio LJubomi Popović, tenor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>