Najnovije vesti
Home / Kultura / OTVORENA LIKOVNA GALERIJA U KOTLUJEVCU I PROMOVISAN ČASOPIS „RAZVITAK“
OTVORENA LIKOVNA GALERIJA U KOTLUJEVCU I PROMOVISAN ČASOPIS „RAZVITAK“

OTVORENA LIKOVNA GALERIJA U KOTLUJEVCU I PROMOVISAN ČASOPIS „RAZVITAK“

ZAJEČAR DOBIO LIKOVNU GALERIJU I NOVO MESTO ZA KULTURNA DEŠAVANJA 

U Domu kulture u Kotlujevcu juče je otvorena prva postavka novootvorene Likovne galerije u kojoj su izloženi radovi odabrani sa predhodnih likovnih kolonija  „Gamzigrad“,  u periodu od 1994-2017. godine. Takođe, priređena je i promocija  časopisa „Razvitak“.

„Kotlujevac je deo Zaječara koji ima stanovnika koliko i Negotin, više od Knjaževca i Kladova  i zaslužuje da ima svoje autonomne institucije kulture. Moji saradnici i ja ćemo se za to postarati“, rekao je sinoć prilikom otvaranja kluba kulture u okviru Doma kulture u Kotlujevcu, Vladimir Đuričić, v.d. direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović i dodao:

„Jedna od ideja koju realizujemo je otvaranje ovog prostora koji će biti klub dostupan svima koji žele da organizuju sadržaje vezane za kulturu“ istakao  je Đuričić.

U klubu kulture sinoć je otvorena stalna postavka slika odabranih  sa Likovne kolonije „Gamzigrad „koja će ove godine u avgustu biti održana po 25. put, a kako je Đuričić naglasio otpočeta je i realizacija dogovora sa gradonačelnikom Boškom Ničićem i predstavnicima Mesne zajednice Kotlujevac, da se zgradi vrati sjaj i da se od Doma napravi novo žarište kulture u Zaječaru.

Na terasi Kluba kulture promovisan je i dvobroj časopisa „Razvitak“ 249-250 za 2015. godinu koji je objavljen posle 3 godine. Glavni i odgovorni urednik časopisa  Zoran Cvijetićanin poželeo je velikom broju okupljenih građana dobrodošlicu na ovu zakasnelu promociju jubilarnog 250.broja „Razvitka“.

„Trebalo da se održi još pre 3 godine, ali se nije desila zbog sijaset nepovoljnih okolnosti i nerazumevanja tadašnje vrhuške u gradu, ali šta je tu je. Ponovo pokrećemo redovno izlaženje ovog časopisa koji traje više od pola veka i za koji kažu da je zavetni kovčežić  istorije, kulture i umetnosti istoka Srbije“, istakao je Cvijetićanin.

Iz sadržaja ovog  dvobroja „Razvitka“ on je izdvojio tekstove o znamenitim Zaječarcima Citi i Nebojši Paunkoviću, o prvoj dami istraživanja Romulijane Milosavi Milovanović, jednom  od duhovnih otaca Zaječaraca Popu Bori, Timočanima u Prvom svetskom ratu kao i večitom klokotrizmu kome su pripadali brojni umetnici iz ovog kraja. Cvijetićanin je obećao da će do kraja godine izaći trobroj koji će pokriti 3 godine neizlaženja,  i da će narednog leta „ Razvitak“ ustaliti svoje redovno izlaženje.

Govoreći o značaju časopisa akademik Adam Puslojić je podsetio da je prilikom promocije svoje nove knjige u Zaječaru, pre nekoliko godina bacio kletvu na one koji će ugasiti „Razvitak“ i da ih je ta kletva nažalost stigla.

„Ali, značajnije od toga je da je stigao novi „Razvitak“ , nova nada da će trajati , blistati  i značiti trajnu vrednost u kulturi, istoriji i umetnosti ne samo Timočke Krajine, već i Srbije.“

Puslojić je podsetio da je „Razvitak“ u jednom času bio vodeći časopis u Srbiji, jer je podjednako pratio nauku i umetnost, umetničku fotografiju i haiku poeziju, otvarao prozore u svet. Zasluge za to pripadaju čoveku koji je osnovao časopis i utkao sebe u pola veka „ Razvitka“, legendarnom Tomislavu  Mijoviću, koji je za Adama Puslojića najveći živi srpski pesnik.

O značaju časopisa“ Razvitak“ govorili su i Dr Petar Paunović, koji u Razvitku piše od 1967.godine i ima najviše objavljenih tekstova i koji je na svečanom otvaranju izneo dragocena istorijska podsećanja i dnevničke zapise sa 200. broja časopisa iz 1998. godine ,  kao  i  Jelica Ilić, istoričar i viši kustos zaječarskog muzeja, koja u Razvitku objavljuje tekstove  već 15 godina.

Posetioci novootvorene Likovne galerije su bili oduševljeni novim prostorom i samom činjenicom da je Kotlujevac dobio jedno takvo mesto kulture. Među njima je i Dragan Stojanović, urednik RTZ-a koji je u svom višedecenijskom radu u novinarstvu, propratio sve kulturne događaje u Zaječaru i šire.

„Ovo je veliki trenutak za sve kulturne stvaraoce u Zaječaru, ne samo zbog izložbe, već i promocije časopisa „Razvitak“. Na ovim platnima se vidi rad 20-ak umetnika, iz prethodne, skoro dve i po decenije stvaralaštva Likovne kolonije „Gamzigrad“ na kojoj su učestvovali brojni umetnici od Kine i Mongolije do Amerike. Među njima su bili i mnogi srpski umetnici, slikari i vajari“, istakao je Stojanović i dodao:

„Što se tiče časopisa „Razvitak“ on je jedan od najkvalitetnijih časopisa iz oblasti kulture, umetnosti i društvenog života, ne samo u Timočkoj krajini, veći i u celoj Srbiji. U njemu su tekstovi brojnih stvaralaca iz svih mogućih oblasti društvenog života. Po mom mišljenju, on predstavlja enciklopediju znanja koje se godinama stvaralo i na ovaj način reprodukovalo za neke buduće generacije. Današnja  promocija je posebno lepa zato što se časopis „Razvitak“ vratio na veliku scenu, u novom ambijentu i novom prostoru i zato što pokazuje da živi i da će živeti i da će i dalje nadograđivati kulturnu istoriju Zaječara i Timočke krajine. Moram da priznam, kada sam ja prvi put čuo da će ovo biti „žarište kulture“ malo sam sa osmehom prihvatio tu činjenicu. Međutim, večeras vidim da je to i ipak tako. Drago mi je što je ovoliko poznatih i priznatih ljudi u svim oblastima života i nadam se da će ovo zaista biti „kulturno žariše“ u narednom periodu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>