Najnovije vesti
Home / Kultura / Otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ u zaječarskom pozorištu
Otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ u zaječarskom pozorištu

Otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ u zaječarskom pozorištu

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” sinoć je otvorena multimedijalna izložba Jugoslovenske kinoteke iz Beograda “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”.

“Zaječar je 25. grad u kome je postavljena izložba povodom stogodišnjice prvog svetskog rata. Postavka je nastala nakon šestomesečnog istraživanja materijala vezanih za istoriju filma o prvom svetskom ratu, rekao je prilikom otvaranja izložbe koautor Aleksandar Erdeljanović, Upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke.
Za izložbu su korišćeni filmovi pionira srpskog filma i snimatelja savezničkih zemalja i zemalja okupatora.

„Jedan deo izložbe govori o srpskim temama koje su obrađivane tokom Prvom svetskog rata na svetskom i evropskom filmu a drugi deo obuhvata srpske reditelje i glumce koji su radili u drugim kinematografijama, naglasio je Erdeljanović.

Posebno zanimljiva je mogućnost gledanja pokretne slike pomoću aplikacije za mobilni telefon koja se preuzima na licu mesta.

„Možemo da pratimo interaktivnu mapu i da svako skida inserte iz pojedinih filmova značajnih za istoriju srpskog filma“, rekao je koautor izložbe Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Izložba će biti otvorena i narednih dana, a tokom trajanja postavke biće emitovan i odabrani filmski materijal.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>