Najnovije vesti
Home / Kultura / Otvorena izložba slika „KRIV SAM“ -Ninoslav Jovanović: Sami prosudite da li sam kriv
Otvorena izložba slika „KRIV SAM“ -Ninoslav Jovanović: Sami prosudite da li sam kriv

Otvorena izložba slika „KRIV SAM“ -Ninoslav Jovanović: Sami prosudite da li sam kriv

Prva samostalna izložba slika Zaječarca Ninoslava Jovanovića pod nazovom „Kriv sam“, otvorena je sinoć u Radul begovom konaku u Zaječaru, u prisustvu mnogobrojnih prijatelja i poklonika umetnosti. Na izložbi je predstavljeno 29 slika, koje su izrađene tehnikom suvog pastela, a dela su protkana motivima ruža, ptica i drveća posmatranih kroz umetničko stradanje, na  putu razvitka. 

U predgovoru nedavno objavljene knjige „Trougao duše“ autor Ninoslav Jovanović kaže: „Dok ispisujem nove stranice svog života, na korak od istine, možda ću uskoro pronaći svoj izlaz“. Tragajući za istinom pomoću pera i reči, Jovanović pronalazi novi izlaz, novo poglavlje svog bića, sliku.

„Pred nama je 29 slika koje autor predstavlja na svojoj prvoj samostalnoj izložbi, koristeći tehniku suvi pastel. Zbog praškaste strukture i mekoće, pastel na podlozi stvara poseban efekat, što autor vešto koristi nanoseći boju u nekoliko slojeva, te takvim gradiranjem boja dočarava bogatstvo različitih tonova. Na pojedinim slikama Jovanovć koristi intenzivne boje i veštim nijansiranjem utiče na raznovrsnost, ali i jačinu poruke koju želi da prenese posmatraču. Motiv koji povezuje pojedina njegova dela je drvo, a ono predstavlja samog autora. Drvo je jako i stameno, crpe energiju razgranatim korenovim sistemom iz zemlje, kao što Jovanović crpi energiju iz svojih pozitivnih i čistih emocija u svom nastojanju da bude jak i stamen. On stalno preispituje, analizira, upoznaje sebe i time postavlja više i više standarde, što se jasno može uočiti na njegovim slikama. Poput kreativnih ljudi širokog duha trudi se da iskorači iz kalupa i kolotečine svakodnevice, postavljajući sebi visoke standarde, te otuda izložba i nosi naziv „Kriv sam“, istakla je na otvaranju izložbe, slikarka i ikonopisac Zorica Cvetković.

Samouki Zaječarac je na otvaranju izložbe istakao da je izložbe ne bi bilo da nije postojalo ljubavi, koja je pokretač svega.

„Da nije bilo ljubavi, da nije bilo hemije, ne bi bilo ni ovoga danas. Pa tako smatram da me je Sanela izvukla iz ormana, obrisala prašinu i stavila na zid. To sam ja sada, u nekom drugom obliku. Ovo što pričam nisam spremao, pričam iz glave, duše i srca. Gledajući ovu izložbu, svako od vas će imati dovoljno vreme da sami prosudite da li sam kriv ili nisam, i svakom od vas bih ostavila sud o tome“, rekao je Ninoslav Jovanović.

Postavka slika će biti otvorena narednih 10-ak dana u Radul begovom konaku u Zaječaru.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>