Najnovije vesti
Home / Kultura / Otvorena izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru (FOTO)
Otvorena izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru (FOTO)

Otvorena izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru (FOTO)

Povodom pola veka života i rada Velimira Đorđevića, u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, juče je svečano otvorena izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“.

Zanatska i umetnička grnčarija Velimira Đorđevića sastoji se od umetničkih predmeta iz njegove zbirke i odabranih radova koji su se trenutno našli u njegovoj prodajnoj galeriji.

Grad Zaječar je tokom XIX i XX veka, između ostalog, bio i značajan zanatski centar. Kao takav privlačio je i pirotske grnčare pečalbare. Imao je sreću da se godine 1967. u njega naseli i grnčar Velimir Đorđević, rođen 1943. godine u Velikom Suvodolu kod Pirota. Ovaj grnčar vrlo brzo postaje deo kulturnog identiteta ne samo Zaječara već i čitave Srbije.

Reč je o izuzetno dobrom majstoru grnčaru, koji je, s jedne strane, nekompromisno sačuvao visoka zanatska dostignuća pirotskog grnčarstva, dosledno čuvajući tradicionalne tehnike i forme, a s druge strane, svoje umeće, zadržavajući nit tradicije i u njoj nalazeći inspiraciju. Iz njegove grnčarske radionice u Zaječaru, u kojoj danas radi sa svojim sinom Tomislavom, decenijama izlaze i zanatski predmeti izuzetnog kvaliteta i originalni primerci naivne umetnosti.

Ova izložba priređena je u galeriji Magaza u centru Bitolja u Makedoniji prošle godine, kao deo međunarodne prijateljske saradnje između Zavoda za zaštitu spomenika kulture, muzeja u Bitolju i Narodnog muzeja u Zaječaru.

Izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ se može razgledati do 8. avgusta, u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>