Najnovije vesti
Home / Kultura / Otvorena izložba „Da se ne zaboravi“ u zaječarskom muzeju (FOTO)
Otvorena izložba „Da se ne zaboravi“ u zaječarskom muzeju (FOTO)

Otvorena izložba „Da se ne zaboravi“ u zaječarskom muzeju (FOTO)

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru otvorena je izložba kopija fresaka iz Bogorodice Ljeviške i Gračanice, radova polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Sveti Petar Sarajevski, a po blagoslovu  Episkopa Timočkog Ilariona. Ova izložba ukazuje i na molitveno sećanje povezano sa pogromom Srba na Kosovu i Metohiji koji se odigrao od 17. do 19. marta 2004. godine. Istovremeno, reč je o kulturnološkom, odnosno umetničkom pamćenju baštine neprolaznih vrednosti, koju je čitav svet prihvatio i kao svoju, uvrstivši je na Uneskovu listu kulturne baštine.

O izložbi pod nazivom ,,Da se ne zaboravi“ govorili su Maja Živić, direktorka zaječarskog Muzeja i  profesor Goran M. Janićijević, a otvorio ju je otac Igor Ivković iz Eparhije Timočke.

-Ova izložba zapravo predstavlja deo projekta koji čine slične izložbe, predavanja, akademije koje se održavaju širom Srbije, Republike Srpske pa i u inostranstvu, a sve u cilju obeležavanja pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. Ovde su predstavljene kopije fresaka iz dve crkve Bogorodice Ljeviške i  manastira Gračanice. Radovi su nastali 2018. i 2019. godine. Ljeviška je slikana prošle godine, a Gračanica ove godine. Polaznici škole su različitih uzrasta i struka. Često realizujemo projekte kopiranja istorijskih stilova i baštine upravo sa ciljem očuvanja a to je na području Bosne i Hercegovine takođe aktuelno pitanje, zbog ratova i drugog. To je neki dugoročni projekat. To su kopije fresaka koje su rađene delom na platnu, delom na kartonu, ali je podloga pripremana tako da bi imitirala zid. One su rađene umanjene u odnosu na original, istakao je profesor Janićijević.

On je dodao da je pogrom podrazumevao uništavanje naše i dela svetske baštine jer su svi spomenici srednjevekovne umetnosti uvršteni na Unisekoj listi svetske baštine.

Projekat postoji od 2004. Godine, a manifestacije se održavaju  redovno od 2005. godine kada je gost na prvoj izložbi bila čuvena italijanska književnica Marijana Veha koja je zapravo i svoje delo o stradanju Srba na Kosovu nazvala imenom ,,Da se ne zaboravi“ i to je ustvari i postao moto ovih manifestacija.

-Izložbe su bile ustvari prezentacije radova, što studenata Akademije Srpske pravoslavne crkve, što polaznika Škole ikonopisa. To se održavalo u galeriji fresaka Narodnog muzeja, u Narodnoj biblioteci Srbije, u Svetosavskom domu na Vračaru, u hramu Svetog Save, u svetosavskom domovima u Bostonu, na Menhetnu, Njujorku, zatim u kulturnom centru u Minhenu, u Bjeljini, Sarajevu…To je zapravo postala već jedna tradicija. Zaječarskoj publici smo odlučili da predstavimo dva spomenika, kazao je Janičijević.

Istorijska koincidencija, ali i simbolično znamenje jeste to što je 17. marta 2004. godine zapaljena crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Iz tog razloga u postavku je uvršteno 20 kopija fresaka iz ove crkve, uključujući i prikaz Bogorodice Milostive sa Hristom – Hraniteljem prizrenskim. Brojni portreti, uz karakteristične ornamente,  sa druge strane, približavaju jedan od najsloženijih i najveličanstvenijih fresko ansambala – živopis manastira Gračanica. Navedena dva spomenika reflektuju razvoj umetnosti Renesanse Paleologa i ktitorske aktivnosti kralja Stefana Uroša II Milutina.

Izložba u Zaječaru se  može razgledati do 15. aprila.

Ove godine izložba je započela svoj put u Zaječaru, a 17. marta će biti otvorena u istočnom Novom Sarajevu u Centru za kulturu, veoma slična ali sa drugim radovima takođe polaznika ove škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>