Najnovije vesti
Home / Kultura / Otvaranje Festivala evropskog filma u Negotinu
Otvaranje Festivala evropskog filma u Negotinu

Otvaranje Festivala evropskog filma u Negotinu

EU info kutak Niš organizuje svečano otvaranje Festivala evropskog filma koje će se održati danas, 6. juna sa početkom u 18 sati u negotinskom bioskopu.

Festival evropskog filma sa 14 ostvarenja najnovije evropske produkcije biće održan od 6. do 12. juna u negotinskom bioskopu. Ovogodišnju selekciju čine ostvarenja savremene produkcije Danske, Portugala, Austrije, Belgije, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Švedske, Slovačke, Kipra i Nemačke.

Sve projekcije na Festivalu evropskog filma su besplatne, a program festivala možete pronaći u priloženom dokumentu. FEF u Negotinu zajednički organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar, EU info kutak Niš i Dom kulture Stevan Mokranjac u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji.

Festival evropskog filma tokom maja i juna se prikazuje u pet gradova širom Srbije zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

6. jun UTORAK

-  18.00h Europe, she loves (Nemačka, 2016, 100 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Jan Gassmann

Film o politici ljubavi. Evropa je na ivici socijalne i ekonomske promene bliska viziji četiri para, koji se u svakodnevnom životu suočavaju sa borbom za život, decu, a sve to između šarma, seksa i mnogo strasti.

-  20.00h Član porodice (Family member, Kipar, 2015, 104 min) DRAMA

Režija: Marinos Kartikkis

Đorđe i Sofija pokušavaju da se izbore sa finansijskim problemima. Deda im pomaže od svoje penzije. Kada deda iznenada umire, oni odlučuju da ćute o tome kako bi i dalje dobijali njegovu penziju.

7. jun SREDA

-  18.00h Flying Home (Belgija, 2014, 95 min) DRAMA, ROMANSA

Režija: Dominique Deruddere

Kolin Montgomeri, biznismen sa Vol Strita dobio je zadatak da pregovara posao sa bogatim šeikom sa rokom od nedelju dana, inače će izgubiti posao. Da bi impresionirao šeika, odlazi u Belgiju na trku golubova. Sve se menja kada se na putu zaljubi u unuku vlasnika golubova…

-  20.00h Sloboda pod teretom (Freedom under Load, Slovačka, 2016, 61 min) DOKUMENTARNI Režija: Pavol Barabáš

Sa stotinu kilograma na leđima suočavaju se sa olujama, mećavama i dubokim snegom. U ovom filmu upoznaćete se sa najstarijom generacijom nosača na planini High Tatras, koji se penju sa zalihama na leđima svaki dan. Otkrivamo zašto su izabrali ovakav način života i zašto oni ostaju poslednji Mohikanci na evropskom kontinentu. I možda ćemo saznati nešto više o sopstvenom teretu koji nosimo.

8. jun ČETVRTAK

-  18.00h Halimin put (Hrvatska, 2012, 93 min) DRAMA

Režija: Arsen Anton Ostojić

Dirljiva priča o dve žene koje dele jedno majčinstvo u posleratnoj bosanskoj Krajini, tačnije, priča o dobroćudnoj Halimi koja pokušava pronaći svog nestalog sina, svesna kako je jedini način da uspe u svojoj nameri taj da pronađe svoju nećaku koja je s njim na poseban način povezana, a koju niko nije video već dvadesetak godina…

-  20.00h Istrajnost (La permanence, Francuska, 2016, 96 min) DOKUMENTARNI

Režija: Alice Diop

Tema filma je aktuelna migrantska kriza u Evropi.

9. jun PETAK

-  18.00h Noć od 1000 sati (Night of a 1000 Hours, Austrija, 2016, 92 min) MISTERIJA, TRILER Režija: Virgil Widrich

Jedna noć, jedno ubistvo – zabranjena strast i velika porodična tajna. Kada se porodica Ulih okupi jedne večeri, i mrtvi se pojavljuju iz prošlosti. Dok se rođaci bore za kontrolu nad porodičnim poslom, „umrli“ preci otkrivaju kako je bogatsvo porodice zapravo stečeno.

-  20.00h Rijaliti (Reality, Italija, 2012, 117 min) DRAMA

Režija: Matteo Garrone

U fokusu filma je svet rijaliti programa koji prati priču napolitanskog ribara Lućana, koji postaje opsednut učešćem u Grande Fratello, italijanskoj verziji Velikog brata.

10. jun SUBOTA

-  18.00h Tišina (Silent, Grčka, 2015, 92 min) DRAMA

Režija: Yorgos Gkikapeppas

Mlada operska pevačica pokušava da vrati svoj glas, koji gubi usled iznenadne slabosti koja blokira njen mozak da kontroliše glas. Primorana da se vrati u Grčku, nakon života u inostranstvu, ona je uverena da je njena karijera završena.

-  20.00h 25-ti čas (The hours of the Lynx, Danska, 2013, 100 min) DRAMA

Režija: Søren Kragh-Jacobsen

Sveštenica Helen saznaje da psihijatar koji je tražio pomoć od nje, možda nije bio baš sasvim iskren o svom radu sa suicidalnim ubicom.

11. jun NEDELJA

-  18.00h Stokholmske priče (Stokholms stories, Švedska, 2013, 97 min) DRAMA

Režija: Karin Falen

„Stokholmske priče“ je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret?

-  20.00h Hod po vatri (Stapki v oganya/Steps in the fire, Bugarska, 2015, 50 min) DOKUMENTARNI

Režija: Andrey Hadjivasilev, Melody Gilbert

Prvi dokumentarni 3D bugarski film govori o starom običaju hodanja po užarenom uglju.

12. jun PONEDELJAK

-  18.00h Iznenađenje (The surprise, Holandija, 2015, 111 min) ROMANSA, KOMEDIJA

Režija: Mike van Diem

Utučeni milioner potpisuje ugovor sa jednom kompanijom kako bi okončao svoj život kad najmanje očekuje. Dok bira svoj kovčeg, sreće mladu ženu koja radi isto to i oni se odmah zaljubljuju jedno u drugo. Problem nastaje, kada oni pokušavaju da ponište ugovore koje su potpisali.

-  20.00h Smrt Karlosa Gardela (A morte de Carlos Gardel, Portugalija, 2011, 85 min) DRAMA

Režija: Solveig Nordlund

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>