Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Osnovna škola „Ljuba Nešić“ u Zaječaru sutra obeležava svoj dan
Osnovna škola „Ljuba Nešić“ u Zaječaru sutra obeležava svoj dan

Osnovna škola „Ljuba Nešić“ u Zaječaru sutra obeležava svoj dan

Osnovna škola „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, obrazovno-vaspitna ustanova koja nosi ime narodnog heroja Ljubomira-Ljube Nešića, sutra, 14. decembra obeležava svoj dan. Tog dana, 1949.godine, Skupština FNRJ usvojila je odluku da se Ljubomir Nešić, jedan od pokretača ustanka u istočnoj Srbiji, junački poginuo sa još osam saboraca u neravnopravnoj borbi protiv pripadnika SDS i „ljotićevih“ četnika 21.septembra 1941.godine na Stevanskim livadama, proglasi za narodnog heroja.

Svečana ceremonija pod nazivom „Sva lica ljubavi“ povodom dana škole, počinje u 10 sati, polaganjem cveća na spomen bistu Ljube Nešića, dok će u 17 sati u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ biti upriličena svečana akademija.

Ljuba Nešić, student Pravnog fakulteta u Beogradu, poginuo je u 22.godini života. Bio je sin solunskog ratnika kojeg je odhranila samohrana majka i vaspitavala kao neprikosnovenog borca za pravdu. Kao takav, rano se priključio naprednom pokretu i u saradnji sa narodnim herojem Dobrivojem Radosavljevićem Bobijem razvio partijsku organizaciju u Timočkoj Krajini neposredno pred izbijanje 2. svetskog rata. Bio je član KPJ i rukovodilac SKOJ-a za Timočku Krajinu. Poginuo je kao komesar Krajinskog NOP odreda i rukovodilac vojnog komiteta OK KPJ za Zaječar. Na mestu pogibije podignuto je spomen obležje, a posmrtni ostaci Ljubomira-Ljube Nešića pohranjeni su 1962.godine u Spomen kosturnici borcima NOR-a i Crvene armije u Zaječaru. U čast Ljube Nešića, najlepša škola u gradu na Timoku, u zgradi bivše zaječarske Gimnazije, koju je pohađao, nosi njegovo ime. Povodom Dana škole, učenici i nastavnici, sa članovima SUBNOR Zaječar, položili su buket cveća na bistu narodnom heroju Ljubi Nešiću u centru grada. Posle polaganja cveća, deca i članovi SUBNOR organizovali su zajednički program na kojem su evocirane uspomene na čuvenog zaječarskog studenta, pesnika, revolucionara i patriotu Ljubomira-Ljubu Nešića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>