Najnovije vesti
Home / Društvo / Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Zaječaru na dobrom putu do najsavremenije digitalne učionice
Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Zaječaru na dobrom putu do najsavremenije digitalne učionice

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Zaječaru na dobrom putu do najsavremenije digitalne učionice

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Zaječaru, biće jedina škola u istočnoj Srbiji koja će imati najsavremeniju digitalnu učionicu. Ukoliko projekat te obrazovne ustanove prođe na konkursu za dobijanje sredstava iz IPA fondova, učenici te škole će imati uslove da se još u najranijem uzrastu upoznaju sa digitalnim svetom. 

Prema rečima direktora škole Nebojše Milijića, škola će ići u korak sa savremenom digitalizacijom, a u okviru projekta koji će se, ukoliko bude odobren, realizovati sa školom „Car Konstantin“ iz Bugarske, predviđeno je i organizovanje raznih susreta i obrazovnih događaja.

„Mi smo zajedno sa školom „Car Konstantin“ iz Bugarske, konkurisali za ovaj projekat u cilju praćenja onoga što se u našoj zemlji i dešava. Naime, uveliko se u državi priča o digitalizaciji, tako da se i škole moraju prilagoditi tome. Biće elektronskih dnevnika u školi a i mnogih novina u samoj komunikaciji. Mi ćemo, ukoliko prođe projekat, nabaviti kompletnu opremu za sve učionice a jednu učionicu ćemo srediti da izgleda, žargonski rečeneno „svetski“ i takvu učionicu ćemo imati jedini u istočnoj Srbiji, kada je u pitanju digitalizacija. Predlog je bugarskih partnera da u toj učionici bude i projektora, sa projekcijom na sva četiri zida, da se može uspostaviti i veza za celim svetom, putem live stream-a. Projekat sadrži i saradnju između naše i bugarske škole, posete, školske susrete, organizovanje Festivala nauke u Bugarskoj i kod nas. Mi smo ove godine prvi put otišli u Vidin i tamo organzovali, sa našom decom, taj festival. Dakle, jedan deo je saradnja, drugi deo je nabavka opreme, kako bi škola izgledala savremeno“, istakao je Milijić i dodao:

„Da li će projekat proći, ja ne znam, što se tiče nas, mi smo sredili potpunu dokumentaciju, predali smo, i novembra, decembra ćemo znati da li će projekat biti u funkciji i da li će se otpočeti sa njegovom realizacijom. Lokalna samouprava je preko LER-a, pomogla prilikom izrade samih projekata a postoji i finansijski deo projekta sa kojim učestvuje. Svi ti projekti imaju 15% učešća lokalne samouprave za zemlje koje nisu u Evropskoj uniji, ako prođe projekat, to je 36 hiljada evra“.

Ukupna vrednost projekta je 250 hiljada evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>