Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Organizacije civilnog društva u Zaječaru: „Gde su divlje deponije, kakvi su problemi sa otpadnim vodama…“
Organizacije civilnog društva u Zaječaru: „Gde su divlje deponije, kakvi su problemi sa otpadnim vodama…“

Organizacije civilnog društva u Zaječaru: „Gde su divlje deponije, kakvi su problemi sa otpadnim vodama…“

U organizaciji Timočkog omladinskog centra juče je u sali Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije održan sastanak organizacija civilnog društva u okviru projekta „Klikni zeleno“.

Cilj sastanka je okupljanje i fromiranje mreže organizacija civilnog društva istočne Srbije koje se bave zaštitom životne sredine. Mreža OCD okupljenih oko TOC-a imaće jasno definisan okvir za praćenje politika iz oblasti životne sredine, ali i kapacitete da zagovaraju veće uključenje građana u praćenje politika životne sredine i rada pregovaračke grupe za poglavlje 27 – životna sredina, u procesu pristupanja EU.

Cilj projekta „Klikni zeleno“ je da podigne kapacitete TOC-a i mreže partnera u istočnoj Srbiji da mogu aktivno da prate pripremu, usvajanje i praćenje lokalnih i nacionalnih politika iz oblasti životne sredine, kao i pregovaračkog poglavlja 27.

 Jedna od glavnih aktivnosti je osnaživanje udruženja i nevladinih organizacija, ali i svih ostalih koji se bave životnom sredinom u istočnoj Srbiji da znaju i prepoznaju bitne stvari za građane ovog kraja.

-Mi pomažemo građanima da shvate proces pridruživanja Evropskoj uniji iz oblasti životne sredine, koje su procedure, direktive o kojima se stalno priča u medijima. Ono što je bitno je da treba svi zajedno da se setimo da mi moramo biti uključeni u process pregovora, jer ukoliko se pregovara negde u Beogradu ili Briselu i ne pitaju se ljudi sa lokala nećemo znati koji su to problem na lokalu. Upravo implementacija svih tih procedura najviše će zavisiti od politika na lokalu pa je u ovom period potrebno da se definišu neke potrebe i neki problem gde bi smo mi svi zajedno mogli da učestvujemo, rekao je Ivan Živković, predsednik Timočkog omladinskog centra.

Aktivnostima javnog zagovaranja organizovaće se različiti javni događaji u istočnoj Srbiji, koji će služiti kao platforma na kojoj će se diskutovati o primeni Zakona, regulativa i mera na nacionalnom i lokalnom nivou. U cilju javnog zagovaranja uspostaviće se jasan sistem za praćenje politika i izveštavanje kroz mrežu OCD.

-Od aktivnosti predstoji još šest ovakvih sastanaka koji će biti održani širom istočne Srbije, od Požarevca do Pirota, gde ćemo sa drugim organizacijama razgovarati o njihovim potrebama i problemima. Očekuju nas još tri treninga na kojima ćemo jačati svoje kapacitete, ali i javne akcije i saradnja sa medijima koji će nam pomoći da građanima predstavimo ceo ovaj proces pridruživanja, dodao je Živković.

Na naše pitanje šta će to konkretno značiti na terenu on je odgovorio:

-Mi treba da prepoznamo gde su divlje deponije, kakvi su problemi sa otpadnim vodama…Oblast životne sredine je dosta široka i zahteva od nas da je sagledamo što konkretnije, da mi sa lokala kažemo koji su naši problem, ali i da vidimo koje su to procedure koje nas očekuju, kako ne bismo plaćali neke kazne kao Bugarska i Rumunija. Oni su u pregovorima rekli da će do 2017. godine rešiti problem divljih deponija. Taj problem nisu rešili i sada  plaćaju neke kazne Evropskoj komisiji. Zato mi u procesu pregovora treba da procenimo koji su naši problemi, kako ćemo ih i do kada rešiti i da imamo što čistiju situaciju u nekom narednom periodu, istakao je Živković.

Sastanku u Zaječaru prisustvovali su predstavnici organizacija civilnog društva iz istočne Srbije, udruženja građana, nevladinih organizacija, planinari, izviđači, Društvo mladih istraživača iz Bora i drugi.

Timočki omladinski centar iz  Zaječara jedna je od 11 organizacije koje su dobile institucionalni grant u okviru „Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti žaštite životne sredine’’, Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansisjku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj i Kraljevine Švedske. TOC ovaj projekat realizuje u partnerstvu sa Resusrs centrom Bor, Omladinom JAZAS-a Požarevac i Krovnom organizacijom mladih Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>