Najnovije vesti
Home / Vesti / OPREZ i za vozače i za pešake: KRETANJE OTEŽANO!
OPREZ i za vozače i za pešake: KRETANJE OTEŽANO!

OPREZ i za vozače i za pešake: KRETANJE OTEŽANO!

Zbog neprekidne mećave zavejan istok Srbije -Evo kakva je situacija na terenu

Snežna mećava praćena jakim vetrom, koja je 26. februara okovala istočnu Srbiju za manje od pola dana gotovo je paralisala saobraćaj. Na celoj teritoriji istočne Srbije pada sneg umerenog do jakog intenziteta i duva jak vetar. U Zaječaru je u 18.00 sati izmereno -9 stepeni C, u Boru -10, u Lukovu -12, na Crnom vrhu kod Bora -16, na Babinom zubu -13, u Negotinu -8 i u Kladovu -7ºС.

Udari vetra na području Zaječara dostižu brzinu do 9,5m/s.

Sneg koji već 20 sati pada teško se čisti a ispod njega je sloj leda pa se svim učesnicima u saobraćaju preporučuje oprez.

Jak mraz otežava čišćenje i prohodnost puteva, a bačena so pri niskim temeparturama nema dovoljni efekat, pa na pojedinim deonicama ima i leda na putu.
Bez obzira na angažovanje nadležnih službi, ugaženog snega ima i na trotoarima kojima prolaze pešaci.

Na putevima I prioriteta ima do 5cm snega, dok na kolovozima na putevima II i  III prioriteta ima 5-10cm snega.

Vidljivost je veoma otežana usled snega i vetra, a učestalih sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima. Najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali.

Deonica puta od Majdanpeka do Donjeg Milanovca preko Omana zatvorena je za saobraćaj, dok je tertni saobraćaj obustavljen preko svih prevoja na području istočne Srbije.

Zaječarska policija apeluje na sve vozače da brzinu kretanja prilagode uslovima na putu, da na put ne kreću bez zimske opreme i da se pre polaska na put dobro informišu kod nadležnih službi o stanju na putevima i njihovoj prohodnosti. 

Debljina snežnog pokrivača na Babinom zubu je 107cm, na Crnom vrhu 70, u Negotinu 22, u Zaječaru 15cm.

Prema najavama meteorologa snežno – ledeni talalas potrajaće do 1. marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>