Najnovije vesti
Home / Sport / Oni su poznati po izvanrednoj umetnosti samoodbrane…sa prvenstva uvek donose prestižne nagrade -UPOZNAJTE ZAJEČARSKI LUTADOR TIM
Oni su poznati po izvanrednoj umetnosti samoodbrane…sa prvenstva uvek donose prestižne nagrade -UPOZNAJTE ZAJEČARSKI LUTADOR TIM

Oni su poznati po izvanrednoj umetnosti samoodbrane…sa prvenstva uvek donose prestižne nagrade -UPOZNAJTE ZAJEČARSKI LUTADOR TIM

Parterska borba, mešavina izvornog džudoa, rvanja i realne samodobrane, poznata pod nazivom brazilski džiu džicu, dobija polako sve više poklonika kako u Srbiji, tako i u Zaječaru. Ovaj vid sporta proistekao je sa ciljem što boljeg savladavanja protivnika koji je snažniji od vas, uz što efektivnije iskorišćavanje čovekove mase. Ljudima se to svidelo, počela su da se definišu jasna pravila, kako bi oni koji se bave tom sportskom disciplinom, mogli da se takmiče i izbegnu eventualne povrede. Vremenom je došlo i do formiranja klubova, među kojima je i „Lutador“ klub u Zaječaru, čiji članovi od početka njegovog osnivanja, beleže i više nego, izvanredne rezultate. 

Oni važe za jedan od najtrofejnijih timova u Srbiji…poznati su po vrhunskoj umetnosti samoodbrane, teškim i napornim treninzima ali i po izvanrednim rezultatima koje postižu na takmičenjima i prvenstvima Srbije. Oni su zaječarski „lutadorci“… momci kojima borba „prsa u prsa“ nije strana. Ivan Živadinović, jedan od najtrofejnijih članova zaječarskog Lutadora, u klubu je od njegovog osnivanja. O njegovom sportskom umeću najbolje govore njegova priznanja, a najznačajnije je, prema njegovim rečima, postignuto na Internacionalnom takmičenju u brazilskoj džiu džici u Beogradu, aprila ove godine, gde se okitio zlatom u kategoriji do 77 kilograma.

„Treniram tri godine. Moram da kažem da sam u početku bio malo skeptičan, pošto nisam bio upoznat sa veštinom. Međutim, vremenom mi se svidela, nastavio sam da treniram, ali i da se takmičim. Učestvovao sam na mnogim takmičenjima, “Belgrade open“, „Niš open“, „Knježvac Internacional Tournament“, i  osvajao zlatne i srebrne medalje. U Beogradu sam ove godine na Internacionalnom takmičenju osvojio zlato. Ne planiram da se ovde zaustavim, nastaviću i dalje da treniram, takmičim se, a to bih poručio i mladima, da se bave sportom, dođu kod nas, a mi smo uvek tu da prihvatimo nove članove i da zajedno treniramo“, istakao je Živadinović.

Ova sportska disciplina postala je popularna i među pripadnicama nežnijeg pola, a one ne prihvataju predrasude da su borilački sportovi isključivo za muškarce. Među njima je i Nina Radivojević,  koja dve godne trenira u Lutador klubu.

„Pre toga trenirala sam kik boks sa istim ovim klubom, i ne volim te predrasude da devojčice nisu za ovaj sport. Meni se ovaj sport svideo i zbog toga ga i treniram“, rekla je Nina.

Prema rečima Nikole Mučića, trenera zaječarskog kluba „Lutador“, za kratko vreme koliko klub postoji, postignuti su izvanredni rezultati, i to je nešto čime se „lutadorci“ ponose. Sa članovima rade licencirani treneri, dokazani takmičari, a treninzi su prilagođeni svima, bez obzira na trenutnu fizičku spremu, pol i starost.

„Obično ljudima treba duži period treniranja da bi postigli te uspehe. Mi smo na prvim takmičenjima počeli da osvajamo razne medalje, među kojima je i zlatna. Koliko je efikasan sam sport i veština za samoodbarnu, toliko je i ovaj klub efikasan po, da tako kažem, načinu školovanja mladog borca. Na nama je da učimo ljude samoodbrani. Sport ne mora da bude takmičarski, može biti i rekreativni, samoodbrambeni, šta god odgovara onima koji odluče da treniraju sa nama, i koja god to motivacija bila. Član može biti svako, kako se to kaže, od 7 do 107 godina“, naglasio je Mučić.

Osim u Zaječaru, Lutador klub postoji i u Knjaževcu, Beogradu, Nišu, Smederevu i Borči, a kako ova sportska disciplina privlači sve veće interesovanje mladih ljudi, prema mišljenju mnogih eminentnih sportskih stručnjaka, „lutadoraca“ će biti sve više širom Srbije.  Miljan Živković, trener Sportskog kluba „Lutador“ iz Knjaževca kaže da je još od malih nogu počeo da se bavi sportom. Trenirao je karate, boks, kik boks, ali se kasnije opredelio da njegova primarana sportska disciplina bude džiu džica.

„Brazilska džiu džica se definisala kao jedna veština za praktičnu upotrebu u realnim borbama . Kroz svoj razvoj braća Grejs, koji se smatraju začetnicima ove veštine kao takve, su kroz ulične tuče, borbe sa rvačima, bokserima, godinama vajali i klesali ovaj stil. Kasnije, 90-tih godina, formiranjem UFC-a, brazilska džiu džica je široj javnosti pokazala svoju efikasnost. Od tada i raste popularnost ove veštine u svetu.  Mi smo članovi Lutador tima, koji važi za jedan od najtrofejnijih, ako ne i najtrofejniji tim u Srbiji“, istakao je Živković.

Kroz ovu sportsku disciplinu, koja polako ali sigurno uzima maha među omladinom, „lutadorci“ šalju jasnu poruku: „Koliko god bila teška situacija, uvek postoji način da se izvučeš“.

Svi zainteresovani da postanu članovi Lutador tima u Zaječaru, mogu da se prijave u prostorijama „Fight team 019″ u naselju Avnoj. Upis je u toku, a treninzi su utorkom i četvrtkom od 17 sati i 30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>