Najnovije vesti
Home / Društvo / Okončan postupak likvidacije nad Ustanovom za sport „Zaječar“
Okončan postupak likvidacije nad Ustanovom za sport „Zaječar“

Okončan postupak likvidacije nad Ustanovom za sport „Zaječar“

U Zaječaru je juče održana 53. sednica Gradskog veća, na kojoj je usvojen Nacrt Odluke o okončanju postupka likvidacije nad Ustanovom za sport „Zaječar“ u likvidaciji. 

Kako se navodi u obrazloženju, likvidacija Ustanove za sport počela je oktobra 2013. godine. Ipak, postupak se odužio, a tek se u poslednjih godinu dana, počelo sa isplatom dužnicima.

„Mi smo preduzeli sve mere kako bi postupak likvidacije priveli kraju. Postupak se malo odužio, to je pre svega ustanova koja je i poslovala pre početka likvidacije  čak 40 godina, dugovanja su bila velika, blizu 40 miliona dinara. Sa druge strane, postoji veliki broj sporova koji su postojali u postupku likvidacije. Mi smo morali prvo da isplatimo dugovanja svim dužnicima, zatim da uplate oni koji su nama dugovali, a zatim smo morali da počnemo sve sporove koji su se vodili u postupku protiv Ustanove za sport Zaječar u likvidaciji. Tek onda po završetku sporova mogli smo da dođemo do kraja“, istakla je Sanela Rakićević, likvidacioni upravnik Ustanove za sport.

Na sednici je usvojen i Nacrt Odluke o izmeni i dopuni Odluke o obrazovanju Saveta za zdravlje grada Zaječara.

Na dnevnom redu jučerašnje sednice našao se i Nacrt Odluke o ukidanju Odluke o pokretanju postupka likvidacije nad Javnim preduzećem „Direkcija za izgradnju“ Zaječar. Naime, predlog odbornika Ivana Jokovića da se donese Odluka o ukidanju postupka likvidacije nad Javnim preduzećem „Direkcija za izgradnju“, većnici juče nisu prihvatili.

„Tačno je da je stečaj za ovu likvidaciju obustavljen, odnosno odbijen je predlog. Likvidacioni upravnik je postupak stečaja pokrenuo jer mu je to Zakon naložio, odnosno Zakon o privrednim društvima sam kaže da je likvidacioni upravnik dužan da pokrene postupak stečaja ukoliko se iz stečajne mase ne mogu izmiriti svi likvidacioni poverioci. Čovek je postupio po Zakonu i odluka suda je takva kakva jeste, mi u to ne možemo da zalazimo. Svaka odluka ima svoje obrazloženje i takva odluka je potvrđena pred Privrednim apelacionim sudom u Beogradu. Znači postupak likvidacije se nastavlja, a sam ovaj predlog koji je dat od strane odbornika Ivana Jokovića nema utemeljenje u Zakonu o privrednim društvima koji glasi ovako: u toku likvidacije društvo, odlukom ortaka, odnosno Skupštine može obustaviti likvidaciju i nastaviti sa poslovanjem. Oduka o obustavi likvidacije može se doneti samo u slučaju da je društvo namirilo u potpunosti sve poverioce, nezavisno od toga da li su tim poveriocima potraživanja osporena ili priznata, pod uslovom da nije otkazalo ugovor o radu bilo kom zaposlenom po osnovu likvidacije, niti otpočelo sa isplatama članovima društva. Dakle, upravo je sada sve suprotno od ovih razloga  na osnovu kojih se jedino može doneti takva odluka“, istakla je Marina Milić, zamenik gradonačelnika, obrazlažući ovu tačku.

Većnici su većinom glasova, usvojili Nacrt Odluke o radnom vremenu Ogranaka i Jedinica za izdavanje gotovih lekova Apoteke Zaječar, nacrte Rešenja o usvajanju Izveštaja o radu Apoteke Zaječar za prošlu godinu i Rešenja o usvajanju Izveštaja o finansijskom poslovanju Apoteke Zaječar za 2017. godinu. Takođe, data je saglasnost na Plan rada Apoteke Zaječar za ovu godinu i na Finansijski plan Apoteke Zaječar za 2018.

„Poslovanje je i u protekloj godini bilo isto, znači poslujemo sa suficitom i kada je u pitanju gotovinski model obračuna završnog računa i kada je u pitanju obračunski model. Apoteka Zaječar spada u red najuspešnijih u Srbiji. Što se tiče planova za narednu godinu, s obzirom na teško vreme za apotekarstvo, naši planovi se pre svega svode na zadržavanje finansijskog poslovanja na nivou prošle godine. Pravimo planove na osnovu ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, a kada je u pitanju gotovinska prodaja, tu planiramo neki blagi porast, s obzirom na to da je kupovna moć na nivou istočne Srbije, pa i cele Srbije jako mala“

Zbog isteka mandata, na današnoj sednici Gradkog veća, usvojen je Nacrt Rešenja o prestanku dužnosti direktora Apoteke Zaječar, nakon čega je na ovu funkciju ponovo imenovana Dragana Minčić Branković.

Većnici su danas usvojili i Finansijski izveštaj i Izveštaj o radu Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru za prošlu godinu, a data je saglasnost i na Finansijki plan te ustanove, kao i na Program rada. Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ je istakao da je prioritet za ovu godinu otvaranje ogranka uu Kotlujevcu, koji nije u funkciji u poslednje tri godine.

„Mi ćemo raditi sve ono što smo radili prethodnih godina, radićemo i više, trudićemo se koliko nam to omogućavaju finansijska sredstva, kupićemo ove godine mnogo više knjiga, nego što smo kupovali prethodnih godina, imamo mnogo programskih aktivnost i ja ću se sa svojim saradnicima truditi da sve to ispoštujem“,  dodao je Đorđević.

Konačnu reč o ovim odlukama, daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada, zakazanoj za 14. jun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>