Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ognjenović o refinansiranju kreditnih obaveza, projektima prekogranične saradnje sa Bugarskom, vraćanju duga Kablovima…
Ognjenović o refinansiranju kreditnih obaveza, projektima prekogranične saradnje sa Bugarskom, vraćanju  duga Kablovima…

Ognjenović o refinansiranju kreditnih obaveza, projektima prekogranične saradnje sa Bugarskom, vraćanju duga Kablovima…

„UniCredit Bank“ odobrila je Gradu Zaječaru kredit od 291.931.372,00 dinara, kojim će biti refinansirane sve kreditne obaveze. Ovim povodom gradonačelnik Zaječara je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je razjasnio situaciju oko kredita i refinansiranja kreditnih obaveza.

 “S obzirom da se priča da smo se  zadužili za 400 miliona dinara, moram da demantujem tu informaciju koja nije tačna. Iskoristili smo priliku kada je u pitanju  kredit koji je uzet pre par godina, to je  6 miliona evra. Isplatili smo 3 ipo miliona, ostalo je još 2 ipo miliona, i kako bi se  grad stabilizovao finansijski,  tražili smo da se taj dug refinansira, s obzirom da kredit mora da se isplaćuje do 2021. godine“, objašnjava  gradonačelnik i dodaje:

„Grejs period je 18 meseci, a potom će kredit biti otplaćivan 8 i po godina, sa kamatom od 3,73%, što je upola manje od kamate koja se otplaćivala prethodnih godina za kreditna zaduženja grada. Imali smo više ponuda, ali smo izabrali ovu ponudu Uni credit banke.  Prethodni kredit je bio sa kamatom  od 7 %.  Po meni je to veliki uspeh za našu gradsku upravu, upravo zato što smo prepolovili kamatu i drugu ratu koja nam je bila na mesečnom nivou 8 miliona dinara,  sada će biti 2 miliona i 700 hiljada dinara.

Istog dana nam je banka prebacila 291 milion 931 hliljada 382 dinara i ta sredstva smo odmah prebacili Banci intesi i više nemamo obevaze prema ovoj banci“.

Velimir Ognjenović je govorio i o dva projekta koja se tiču prekogranične saradnje sa Bugarskom.

„Prošle nedelje sam bio u Sofiji i potpisali smo ugovore. U pitanju su dva projekta, jedan se tiče ekologije i iznosi 250 hiljada evra, drugi se odnosi na turizam  (za uređenje omladinskog kampa na Kraljevici), a vrednost mu je 350 hiljada evra.  Svečana dodela ovih ugovora biće u  četvrtak , posle toga se kreće u realizaciju tih ugovora, a ceo proces će biti pod nadzorom EU“, navodi Ognjenović.

Gradonačelnik je na jučerašnjoj konferenciji rekao da je Gradska uprava u petak dobila pomoć od države, u iznosu od 15 miliona dinara.

„Od tih 15 miliona dinara, 11 miliona smo dali Kablovima, a celu priču ćemo nadam se završtiti na obostrano zadovljstvo“, rekao je gradonačelnik ovom prilikom i dodao:

„Sve ovo radimo da bi građanima bilo lakše i bolje. Naglasio bih i da se rade atarski putevi,  a na kraju podvući će se crta šta je i kako  urađeno. Ne želimo da obmanjujemo narod, jer ako smo nešto obećali to ćemo i da ispunimo. Atarski putevi biće završeni za desetak dana“.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>