Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Odsek za zdravstvenu inspekciju Niš u Ministarstvu zdravlja: Očekujemo da zdravstveni radnici što ozbiljnije shvate svoje obaveze, pacijenti su dosta upoznati sa svojim pravima!
Odsek za zdravstvenu inspekciju Niš u Ministarstvu zdravlja: Očekujemo da zdravstveni radnici što ozbiljnije shvate svoje obaveze, pacijenti su dosta upoznati sa svojim pravima!

Odsek za zdravstvenu inspekciju Niš u Ministarstvu zdravlja: Očekujemo da zdravstveni radnici što ozbiljnije shvate svoje obaveze, pacijenti su dosta upoznati sa svojim pravima!

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga u saradnji sa Ministarstvom zdravlja -Оdеlјеnjе Beograd, Odsеk zdrаvstvеnе inspеkciје Niš organizovala je danas prezentaciju na temu Primena novog Zakona o inspekcijskom nadzoru u nadzoru zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja sa aktuelnim novinama u vezi preventivnog delovanja inspekcijskih službi.

Dr Goran Stamenković specijalista higijene, šef Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš u Ministarstvu zdravlja predstavio je prisutnima novine koje Zakon o inspekcijskom nadzoru previđa.

„Važno je da se inspekcijeske službe što više približe subjektima koji podležu nadzoru, da im se približe svi propisi da bi preventivno delovanje u nadzoru na terenu bilo što vidljivije. Važno je da bolnice, klinike, domovi zdravlja prihvate svoje zakonske obaveze da bi sa što manje nezakonistosti i grešaka u poslovanju bili motivisaniji da svoju delatnost prilagode propisima. Važno je i da im se približe sve novine koje Zakon o inspekcijskom nadzoru previđa, a to je način kontrole, mogućnost sagledavanja svih obaveze preko kontrolnih listi koje su sada pripremljene i po kojima se radi sada već više od godinu dana“, kaže dr Stamenković.

Na pitanje kakvo je stanje na terenu dr Stamenković objašnjava:

„Stanje na terenu u Timočkoj krajini je zadovoljavajuće što se tiče zdravstvene zaštite. To će se podići na veći nivo sa obezbeđivanjem novog kadra. Potom oprema koja stiže koja je potrebna da se zanovi i to se već negde radi. Privatne prakse će imati mnogo bolji ambijent za rad i poslovanje sa usvajanjem novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji će biti još fleksibilniji za privatni sektor. Očekujemo i da zdravstveni radnici što ozbiljnije shvate svoje obaveze, pacijenti su dosta upoznati sa svojim pravima. Najčešći razlozi naših intervencija na terenu su upravo nezadovoljstva pacijenata kada je u pitanju odnos zdravstvenih radnika prema njima. Bude tu i sumnje na stručne greške,  kao i nepoštovanje kućnog reda od strane nekih zdravstvenih radnika. Ono što smo kontrolisali prošle godine i zapazili su nedostaci u određenom broju stomatoloških ordinacija, u smislu poštovanja prava pacijenata, sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada, i u kadrovskim detaljima. Ove godine smo posebnu pažnju posvećivali pravima pacijenata. Zdravstveni inspektori rade po prijavama. Pokušavamo da na što manje restriktivan način dovedemo situaciju u povoljnu“, kaže Stamenković.

Direktor Privredne komore Srbije -Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga Dejan Tošić kaže da se po prvi put ovako organizuje prezentacija zdravstvenih ustanova u privatnoj praksi i privatnoj  svojini.

„Zadovoljstvo mi je što sam na jednom mestu video naše eminentne doktore koji su godinama u zdravstvu“, rekao je Tošić.

Prezentacija je bila namenjena zdravstvenim ustanovama u privatnoj svojini i privatnoj praksi (privatne bolnice, poliklinike, lekarske i stomatološke ordinacije, laboratorije, apoteke i dr.), ustanovama socijalne zaštite, predškolskim ustanovama u cilјu unapređenja bezbednosti u poslovanju subjekta koji obavljaju zdravstvenu delatnost u svetlu primene zakonskih propisa iz oblasti zdravstvene zaštite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>