Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Održivim transportom od izvora do delte Dunava!
Održivim transportom od izvora do delte Dunava!

Održivim transportom od izvora do delte Dunava!

U okviru EU Interreg projekta “Transdanube.Pearls”, međunarodni stručni tim prešao je 2.860 km duž Dunava koristeći isključivo sredstva održivog transporta kao što su: autobuski prevoz, voz, brod i bicikl. Tim u sastavu stručnjaka za turizam, transport i multimedije je prvi deo puta, od izvora Dunava u Nemačkoj do Budimpešte prešao u julu 2017. Drugi deo puta, od Budimpešte do delte Dunava uspešno je završio u septembru 2017. Cilj ovog putovanja je da prikaže postojeće mogućnosti putovanja regionom Dunava bez korišćenja privatnih automobila.

Region Dunava je jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija Evrope. Većina putovanja u regionu Dunava obavlja se automobilima, što ima negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo.

Tim u sastavu stručnjaka za turizam, transport i multimedije prešao je 2.860 km, od izvora do delte Dunava, za 22 dana. Na ovom putu srtučni tim boravio je u istočnoj Srbiji gde je zajedno sa predstavnicima RARIS-a, lokalnih samouprava i turističkih organizacija Majdanpeka i Kladova razgovarao o realizaciji projekta “Transdanube.Pearls” kod nas.

Cilj ovog putovanja je da proceni i prikaže mogućnosti održivog transporta i turističkih servisa koji su ’’eco-friendly’’ kao što su vozovi, autobusi, brodovi ili bicikle. U tu svrhu, razviće se mreža destinacija ’’Biseri Dunava’’ posvećenih održivom turizmu. Time će se stvoriti jedinstvena prodajna ponuda za destinacije učesnice projekta, povećati atraktivnost celog Dunavskog regiona i, iznad svega, smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.

’Transdanube.Pearls’’ je EU projekat koji će trajati 2,5 godine, sa ukupnim budžetom 2.9 miliona evra.  Projekat je okupio jak partnerski konzorcijum, sastavljen od 15 projektnih partnera i 24 pridruženih strateških partnera koji su se posvetili uspostavljanju održive mobilnosti u turizmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>