Najnovije vesti
Home / Kultura / U gradu na Timoku održano VEČE SATIRE I AFORIZMA: Ćeličanin -Rado dolazim u Zaječar, Milenković: Zaječarska publika mi daje posebnu energiju
U gradu na Timoku održano VEČE SATIRE I AFORIZMA: Ćeličanin -Rado dolazim u Zaječar, Milenković: Zaječarska publika mi daje posebnu energiju

U gradu na Timoku održano VEČE SATIRE I AFORIZMA: Ćeličanin -Rado dolazim u Zaječar, Milenković: Zaječarska publika mi daje posebnu energiju

U Domu kulture u Kotlujevcu, sinoć je priređeno „Veče satire i aforizma“ koje je okupilo veliki broj poštovalaca ove vrste umetnosti. Tom prilikom, otvorena je izložba karikatura pod nazivom „Šajkača“, autora Gorana Ćeličanina, ali i promovisana knjiga aforizma „Knjiga godine“, autora Vladice Milenkovića.

Goran Ćeličanin, jedan od naših najboljih i najnagrađivanijih karikaturista, dobitnik Pjerove, Klasove i drugih domaćih i međunarodnih priznanja, ove godine obeležava 40 godina rada. On se zaječarskoj publici predstavio izložbom „Šajkača“, koja je privukla veliko interesovanje i pažnju posetioca.

„Ova izložba je malo i deo tog jednog revolta, maltene je ta šajkača ispala simbol nekog ozloglašenog srpskog nacionalizma, ja sam hteo da to drugačije predstavim. Osetio sam da u Zaječaru postoji jedna posebna komunikacija sa publikom, a to sam retko gde osetio u drugim sredinama, i uvek ću se odazvati da dođem ovde jer me to stvarno ispunjava. Izložba karikature o šajkačama je deo materijala za knjigu o šajkačama, koja će se tek pojaviti. U Kruševcu ću ove godine obeležiti 40 godina umetničkog rada, a taj datum je vezan za moje prvo objavljivanje karikature u novinama“, rekao nam je Ćeličanin.

O njegovom radu, satiričar Vladica Milenoković, je napisao:

Kroz likove koji nastaju iz Goranovog pera prikuazuje se običan srpski seljak koga su zadesile sve promene ovogh sveta, od političkih do tehnoloških, stavljajući ih u situacije čije su rešenja u karikaturi moguća jedino na komičan način, u čemu je Ćeličanin majstor svog zanata. To majstorstvo se posebno oslikava kroz karikature gde srpski seljak nije ostavljen bez tradicionalne „dobre kapljice“ u ovom ludom svetu, pa se tako pod šajkačama nalazi galerija živopisnih likova opijenih jednako kao i uživaoci ovih karikatura.

Posetioci su imali priliku da uživaju i u aforizmima iz „Knjige godine“, koju je Vladica marljivo pripremao, a koja je konačno ugledala svetlost dana. Kako kaže ovaj Paraćinac, jedan od najboljih satiričara, publika u Zaječaru mu donosi neku posebnu energiju.

„Više i ne borijim koji smo put u Zaječaru, ali uvek rado dođem ovde baš zbog publike koja se svojim reakcijama uvek uključuje. Prvi put sam u ovom novom prostoru u Domu kulture u Kotlujevcu, i zaista se lepo se osećam. „Knjiga godine“ je mala kritika na rad današnjih književnih klubova, krugova, gde se razmenjuju književne nagrade. Ja sam odlučio da ne razmenjujem sa drugima, da sam sebi darujem Knjigu godine, i zato stoji u podnaslovu „Čujte satiričari, čuvajte se sabe!“. Saradnja sa drugim satiričarima na nivou cele Srbije je takva da se sarađuje samo sa određenim satiričarima jer se politika prenela i na samu književnost, pa postoje te neke podele. Saradnja na ovom području, Timočke krajine i Zaječara, postojala je i ranije, pre svega mislim na Živojina Denčića, Jenkija, ali mlađih na žalost nema. Plan je da u sledećoj godini napišem još jednu „Knjigu godine“, istakao je Milenković, koji je u svojo knjizi, između ostalog napisao:

„Današnji prvoborci satire bi se borili za satiru, da nisu okupirani književnim nagradama“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>