Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Održano „Drugo sokolsko veče“ u Zaječaru: SOLIDARNOST, DOBRONAMERNOST, PREDUSRETLJIVOST VRLINE SOKOLACA KOJIH VIŠE NEMA
Održano „Drugo sokolsko veče“ u Zaječaru: SOLIDARNOST, DOBRONAMERNOST, PREDUSRETLJIVOST VRLINE SOKOLACA KOJIH VIŠE NEMA

Održano „Drugo sokolsko veče“ u Zaječaru: SOLIDARNOST, DOBRONAMERNOST, PREDUSRETLJIVOST VRLINE SOKOLACA KOJIH VIŠE NEMA

U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru juče je održano predavanje „Drugo sokolsko veče“.

Sokolsko društvo Zaječar između dva svetska rata, bila je osnovna tema predavanja.

Predavač  Srđan M Tomić, publicista,  na predavanju je rekao da je sokolsko društvo Zaječar bila jedna velika tekovina 20 veka, kada je lokalna zajednica ulagala veliki napor da se sokolstvo kao pokret i ideja razvije, kako u Zaječaru, tako i u selima.

„Čak su pojedina sela, kao što su Grljan i Veliki Izvor tridesetih godina uspevali da se vinu visoko i pojavljivali su se na sokolskim sletovima u Pragu i Sofiji. Sokolstvo kao zamisao Slovena poteklo je sredinom 19 veka u Češkoj, i vrlo brzo nakon toga se prenelo na prostor Južnih Slovena, pa i u Srbiju. Krajem 19-og i početkom 20 veka sokolstvo se utemeljilo i u Zaječaru“, rekao je Tomić i dodao:

„Zaječar je imao Sokolsko društvo od 1907. do 1941. godine, sa nekoliko stotina članova. Imao sam tu čast da sam poznavao mnoge sokolace, koji su osvežavali svoja sećanja i na najlepši mogući način ilustrovali sve ono što je sokolstvo na ovim prostorima značilo“.

Publicista Srđan Tomić objašnjava šta znači biti sokolac.

„Solidarnost, dobronamernost, predusretljivost, vrline su sokolstva, kojih danas možda nema, ali  su u to vreme bile itekako prisutne.

Među viđenijim Zaječarcima Sokolcima bili su i Mihajlo Tuner, apotekar koji je 25 godina bio predsednik Sokolskog društva, Vladislav Hiršlu, Svetozar Ugrinović, brat Toza, sestre Mira i Desa Stojanović, Aca Monter. Sokolstvo je imalo svoj temelj u Gimnaziji, koja je imala vežbaonicu-sokolanu, gimnastičke sprave, stručan kadar, pa su tako svi oni koji su prošli kroz tu ustanovu, ostavili svoj pečat u razvoju sokolskog društva Zaječar, a bilo je i odraslih članova, koji su nalazili vremena da dođu da vežbaju, moglo se čuti na predavanju.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>