Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Održana smotra zimske službe u Zaječaru: SVE JE SPREMNO, SNEG NAS NEĆE IZNENADITI
Održana smotra zimske službe u Zaječaru: SVE JE SPREMNO, SNEG NAS NEĆE IZNENADITI

Održana smotra zimske službe u Zaječaru: SVE JE SPREMNO, SNEG NAS NEĆE IZNENADITI

Po nalogu Javnog preduzeća Putevi Srbije danas je izvršena smotra pripremljenosti izvodjača radova za zimsko održavanje puteva za sezonu 2017/2018.

Kao i svake godine pred početak zime, danas je izvršena „smotra“ mehanizacije izvodjača radova za zimsko održavanje puteva za predstojeću zimsku sezonu. Prema rečima Ace Tričkovića, glavnog inženjera održavanja Javnog preduzeća Putevi Srbije, u ovom delu istočne Srbije održava se nešto više od 1.500 kilometara državnih puteva prvog i drugog prioriteta.

„Da bi se pokazala spremnost za nastupajuću zimsku sezonu, organizovan je ovaj današnji pregled mašina ali i ljudstva za nastupajuću zimsku sezonu. Mreža državnih puteva podeljena je u tri prioriteta, prema položaju, prema obimu saobraćaja i prema značaju. Održavanje se radi u različitim stepenima u zavisnosti od vremenskih prilika, odnosno, prvi, drugi, treći i četvrti stepen a od stepena zavisi i broj mašina koje učestvuju u zimskom održavanju. Prema planu zimskog održavanja predviđeno je i postavljanje privremene saobraćajne signalizacija čija je namena da učesnike u saobraćaju obavesti o tome da nailazi zimski period i da su u obavezi da koriste adekvatnu opremu za kretanje po državnim putevima“, istakao je Tričković.

Održavanje puteva u maksimalnom, četvrtom stepenu, prema Tričkovićevim rečima je 39 kamiona. Postoje deset punktova a na svakom punktu je i jedno utovarno vozilo koje služi za utovar potrebnog materijala za posipanje. Za početak sezone raspolaže se sa dovoljnim količinama soli i kamene sitneži za posipanje kolovoza.

„Nije se ništa drastično promenilo od prošle godine. Putevi prvog prioriteta posipaju se samo solju, putevi drugog reda se posipaju mešavinom solju i tamne drobine a putevi trećeg prioriteta se posipaju samo kamenom drobinom. U slučaju padavina, ledene kiše, posipaju se putevi i drugog i trećeg prioriteta, čistom solju. Za početak sezone, raspolaže se sa dovoljnom količinom soli i kamene sitneži a u toku sezone se vrši sukcesivno nabavljanje materijala koji nedostaje i do sada nije bilo nikakvih problema“, rekao je Tričković.

Zimsko održavanje puteva počinje u sredu 15. novembra a završava se 31. marta naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>