Najnovije vesti
Home / Vesti / Održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI SE STALNO USAVRŠAVA
Održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI SE STALNO USAVRŠAVA

Održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga: ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI SE STALNO USAVRŠAVA

U Zaječaru je juče održana 42. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga. Na sednici se govorilo o primena Zakona o efikasnom korišćenju energije i učešću jedinica lokalne samouprave sa područja okruga na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike, o pripremi projektne dokumentacije za konkurs Ministarstva rudarstva i energetike.i o primeni propisa kojima je nacionalnim manjinama garantovano pravo na službenu upotrebu jezika i pisma.

-Zakon o energetskoj efikasnosti je specifičan po tome što je u odnosu na period pre 2012, 2013. godine postojao  stari Zakon koji je imao dosta manjkavosti  i koji je stvarao velike problem, kako Ministarstvu energetike tako i celoj državnoj upravi, jer je bilo nekih nelogičnosti. Primera radi, izdavane su dozvole za gradnju mini hidroelektrana, gde kada se dobije građevinska dozvola i sve saglasnosti od Ministarstva nema ograničenja i to sto godina može da traje. A za taj vremenski period koji nije ograničen to može da se proda ili ustupi nekom drugom. Sa tim je bilo hiljadu problema. Na osnovu tih velikih problema došlo se do zaključka da se sve to treba promeniti. To je usvojeno 2013. godine i od tada svake godine kada se konstantuju neke loše stvari to se menja i unapređuje se. Osnovni cilj Zakona o energetskoj efikasnosti, tačnije o efikasnom korišćenju energije, je prvenstveno ušteda energije. U predpristupnim pregovorima smo i primenjuju se pravila iz Evropske unije. Veliki akcenat se stavlja, ne samo u EU već i u celom svetu, na uštedu energije, jer su veliki troškovi kod korišćenja te energije, a ona se danas rasipa, rekao je dr Milija Bulatović, stručni konsultant za energetsku efikasnost.

Na naše pitanje hoće li novi Zakon o energetskoj efikasnosti promeniti nešto u oblasti izgradnje malih hidroelektrana dr Bulatović je odgovorio da je to jako teško pitanje i o tome nije želeo da govori mnogo.

-Bilo je velikih problema i radi se na tome. Formirane su stručne ekipe u okviru Ministarstva koje će da preispitaju te propuste koji su nastali. Ali, oni nisu nastali zbog propusta odgovornih stručnih ljudi nego zbog nekih drugih stvari, kazao je Bulatović.

Izgradnja malih hidroelektrana je ustvari  išla po zakonu ali su to neki koji su dobili da to naprave zloupotrebili u smislu korišćenja vode pa se radi na tome da se i to usaglasi.

KONKURS ISTIČE 27. MARTA

Bulatović  je objasnio više i o konkursu.

-Konkurs se odnosi na državne institucije, prvenstveno na lokalne samouprave. Cilj je da državne institucije smanje potrošnju energije, odnosno svih vidova energije koliko je to moguće. Poznato je da sve državne institucije dobijaju novac iz budžeta i nije isto da vi godišnje uštedite da napravite 10 ili 20 obdaništa ili škola. Radi se o velikim ciframa a do tih sredstava se može doći ako se smanji ono što se iz budžeta daje. Sada je izašao konkurs koji se od prethodnih razlikuje po tome što su do sada samo saostalno opštine mogle da konkurišu, a sada mogu i gradske opštine, istakao je Bulatović.

Konkurs za energetsku efikasnost ističe 27. marta 2019. a ukupna vrednost sredstava koja su predviđena iznose 330  miliona dinara. Maksimalan iznos po jednom projektu  je 30 miliona za devastirane opštine i 25 miliona dinara za ostale opštine. Kada je reč o devastiranim opštinama onda one mogu da dobiju i do 100 odsto predračunske vrednosti objekta za koji su konkurisali, a ostali do 70 odsto i oni moraju da učestvuju sa sredstvima do 30 odsto.

-Svi težimo ka tome da nam kako službeni tako i privatni objekti zimi budu topliji, a leti svežiji, da racionalno koristimo energente kako bi nas sve manje koštalo, a i da imamo čistiju i zdraviju životnu sredinu. Ministarstvo rudarstva i energetike i država svake godine ulažu sve više sredstava i napora, prošle godine je to billo oko 220 miliona ove godine preko 300 miliona dinara, da podstiče lokalne samouprave i privatna fizička i pravna lica kako bi radili na toj energetskoj efikasnosti. Ovaj sastanak je i bio sa tim ciljem da još jedanput razmotrimo konkurse koji su u toku i šta su to lokalne samouprave pripremile, a šta je ono što još mogu pripremiti kada je u pitanju projektna dokumentacija. Razgovarali smo o tome kakvi su to projekti sa kojima će oni nastupiti, kao i kako da budu kompletni da ne bi bili odbijeni, istakao je Vlada Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Opština Sokobanja je realizovala nekoliko projekata što se tiče energetske efikasnosti.

-Prošle godine smo odradili samu zgradu sokobanjske opštine, a radi se i projektna dokumentacija za Specijalnu bolnicu „Ozren“ preko Kancelarije za javna ulaganja. Imamo dosta javnih objekata koje moramo da odradimo što se tiče budućih projekata, tako da se na energetskoj efikasnosti intezivno radi. Jedan od razloga zašto se to ne radi je nedostatak sredstava, a to je jedan od glavnim razloga što nismo ozbiljnije krenuli sa realizacijom. Ali, radimo na projektnoj dokumentaciji i konkurisaćemo kod ministarstva al ii kod fondova Evropske unije. kaže Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>