Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga -Evo šta je usvojeno i kakvi su rezultati predstavljeni
Održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga -Evo šta je usvojeno i kakvi su rezultati predstavljeni

Održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga -Evo šta je usvojeno i kakvi su rezultati predstavljeni

Juče je u Zaječaru održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga, 34. po redu, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu Saveta Zaječarskog upravnog okruga i Stručne službe Zaječarskog upravnog okruga za 2017. godinu, kao i Godišnji izveštaj o radu republičkih inspekcijskih službi za prošlu godinu.

Ciljevi Zaječarskog upravnog okruga, koji su još na početku 2017. godine zacrtani, u potpunosti su realizovani. Ovo je na sednici Saveta, istakao Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, koji je kao jedan od najboljih rezultata u protekloj godini, izdvojio odličnu saradnju okruga sa lokalnim samoupravama i republičkim institucijama. Paunović je naglasio da je Zakon o ozakonjenu i Zakon o stanovanju i evidentiranju stambenih objekata jedan od lepih primera te dobre saradnje između republičkih organa, lokalnih samouprava i okruga.

„Napomenuo bih, posebno, u tom pogledu, da je značajan stav prevencija, odnosno preventivni rad, upoznavanje građana sa svim onim što treba da znaju kako bi se drugačije ponašali, pogotovo pravna lica, kako bi izbegli situacije da budu pod udarom nekih sankcija ili represivnih mera inspekcijskih organa. Tome će se i posebna pažnja dati i u toku 2018. godine, podizanju kapaciteta rada državnih organa na ovom prostoru“, istakao je Paunović.

Glavni zadatak rada inspekcijskih službi u prošloj godini bio je suzbijanje rada na „crno“, a prema rečima Dušana Veličkovića, šefa Odseka inspekcije rada za Zaječarski upravni okrug, u 2017. godini nije zabeležen povećan broj takvih slučajeva.

„Glavni zadatak u prošloj godini je borba protiv sive ekonomije. Što se tiče prava zaposlenih, kod poslodavaca u oblasti radnih odnosa i bezbednosti zdravlja na radu, stanje je zadovoljavajuće, nema bitnih promena u odnosu na prošlu godinu, ni u pogledu broja povreda propisa, niti u pogledu naših preduzetih mera. Broj radnika na „crno“ koji je konstatovan kao rezultat borbe protiv sive ekonomije na nivou prošle godine, je nešto manje od 300 lica koja su zasnovala radni odnos odmah posle nadzora.  Broj neregistrovanih subjekata, što takođe spada u borbu protiv sive ekonomije je relativno mali, i prošle i ove godine je oko 30-ak, što predstavlja rezultat većih teškoća u njihovom identifikovanju i otkrivanju“, rekao je Veličković.

Na sednici su sumirani i rezultati rada samostalnih izvršioca na poslovima inspekcijskog nadzora za područje Zaječarskog upravnog okruga. Prema rečima Bistrice Mihailović Petrović, šefa Odseka za sanitarni nadzor Zaječar, sanitarni inspektori su u 2017. godini u saradnji sa inspektorima za zaštitu životne sredine i zdravstvenim isnpektorima, obilazili sve zdravstvene ustanove na nivou Zaječarskog i Borskog okruga i radili na otklanjanju opasnog medicinskog otpada.

„Predmet nadzora je bio prikupljanje i distribucija opasnog medicinskog otpada. Sanitarni inspektori su po tom pitanju doneli nekoliko rešenja za otklanjanje nedostataka, naročito se misli na postrojenja za uklanjanje opasnog medicinskog otpada. Specijalna bolnica „Ozren“ i Zdravstveni centar Knjaževac su postupili po rešenju sanitarnog inpektora i u toku je izrada novih zadataka koji se tiču sanitarnog nadzora. Rađena je i kontrola kvaliteta i higijenske ispravnosti proizvoda koji se koriste za dezinfekciju vode za kupanje. Odrađeno je 10 nadzora i nisu utvrđene nepravilnosti“, rekla je Bistrica Mihailović Petrović.

Sednici je prisustvovala i načelnica Turističke inspekcije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Dragica Pavlović, koja je ovom prilikom istakla da je u protekloj godini zabeležen veliki broj novih, kvalitetnih objekata koji pružaju odlične usluge u oblasti turizma.

„U 2017. godini nije bilo mnogo problema u oblasti turizma, a ono što bih ja mogla da kažem kao načelnik inspekcije za celu Srbiju, od Vardara do Dunava , da je bilo manje bespravnog rada nego ranijih godina, da je sve više novih, kvalitetnih, ozbiljnih objekata koji pružaju odlične usluge, kako našim građanima, tako i turistima. Ono što je posebno važno za Zaječarski okrug je da ovde imamo veliki broj stranih turista i uvek kažem, hvala Bugarima i Rumunima što vole Srbiju i što stalno dolaze kod nas i kao vikend turisti i na zimovanja i na letivanja, i to je ono što je najviše obeležilo 2017. godinu. Inspekcija je radila i preventivno i savetodavno u prethodnom periodu, tu je i redovni nadzor po priijavama građana i građani su ti koji uglavnom određuju naše aktivnosti“, obrazložila je na sednici Dragica Pavlović.

Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga usvojen je i Izveštaj o radu za 2017. godinu Okružnog štaba za vanredne situacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>