Najnovije vesti
Home / Zaječar info / Održana konferencija u Zaječaru „Istočna Srbija na putu ka EU“
Održana konferencija u Zaječaru „Istočna Srbija na putu ka EU“

Održana konferencija u Zaječaru „Istočna Srbija na putu ka EU“

Konferencija pod nazivom „Istočna Srbija na putu ka EU“ održana je danas u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga.

Cilj konferencije je da predstavi kako se programiraju IPA fondovi u Srbiji, kako se može učestvovati u procesu programiranja, ali i kako funkcioniše finansiranje od strane Evropske unije.

„Centralni deo današnje konferencije posvetili smo programiranju IPA sredstva, zapravo predstavljeno je ko to radi i na koji način. Takodje, reči je bilo i o tome kako možemo učestvovati u procesu programiranja i kako možemo reći šta je nama potrebno kako bi se eventualno nešto od toga i uvrstilo u IPA programiranju. Govorili smo i o tome kako funkcioniše finansiranje od strane Evropske unije i kako se može uticati na sam proces pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije,

Zorica Rašković, nacionalna savetnica TACSO programa, na današnjem skupu govorila je o tehničkoj pomoći organizacijama civilnog društva, ne bi li se procesi evropskih integracija bolje razumeli.

„TACSO program koji vodimo u Srbiji je zapravo program demokratizacije društva i jačanje uloge civilnog društva. Istočna Srbija je jedan prostor koji zaslužuje posebnu pažnju zbog visokog aktivizma i proaktivnosti lokalnih organizacija i lokalnih samouprava. Samim tim, TACSO ima odličnog partnera u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije, kako bi pomogli da se procesi evropskih integracija bolje razumeju tamo gde se oni ovijaju“, kaže Rašković.

O modelima saradnje u procesu pregovora sa Evropskom unijom na nacionalnom i regionalnom nivou govorila je Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Nataša Dragojlović, koorinatorka Nacionalnog konventa o EU

„Vlada Srbije vodi pregovore sa Evropskom unijom o članstvu Srbije i stara se o tome da, uslovi koji se Srbiji postavljaju, budu ispunjeni na vreme. Vlada ima svoj instutucionalni okvir, svoje organe i svoje institucije koje su za tu svrhu obrazovani. Medjutim, mi u Nacionalnom konventu smatramo da i drugi nevladini akteri, poput sindikata, profesionalnih udruženja, fakulteta, instituta, nevladinih organizacija, imaju pravo da znaju šta se u Briselu u naše ime pregovara i kako ti razgovori teku. Takodje, imaju pravo da znaju koji su to stvarni uslovi koji se nama postavljaju i kada će Srbija biti spremna da preuzme obaveze koje proizilaze iz nekog budućeg članstva i kada ćemo, mi kao gradjani Srbije, dobiti neka nova prava u ovom procesu koji je sigurno na dobrobit i naših gradjana i naše privrede“, navela je danas Dragojlović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>