Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Održan Zaječarski Simpozijum Interventne Kardiologije- ZASINK 2016.
Održan Zaječarski Simpozijum Interventne Kardiologije- ZASINK 2016.

Održan Zaječarski Simpozijum Interventne Kardiologije- ZASINK 2016.

Odeljenje invazivne kardiologije Zdravstvenog centra Zaječar po drugi put je organizovalo  Zaječarski Simpozijum Interventne Kardiologije, ZASINK 2016. 

Za organizaciju simpozijuma bio je zadužen  Angio tim na čijem čelu je primarius sc med dr Vladimir Mitov, šef Odeljenja invazivne dijagnostike, koji je ovom prilikom rekao da je prvobitna ideja da se lekarima Istočne Srbije približi metodologija rada, kako se i na koji način  sprovode procedure o najsavremenijim načinima lečenja pacijenata sa akutnim infarktom.

„Na ovaj način se svi edukujemo, mi koji radimo u angio salama,  kao i svi oni lekari koji te pacijente leče i koji nam ih šalju na lečenje“, istakao je dr Mitov.

Prof. dr Milan Nedeljković, prethodni predsednik radne grupe za Kateterizacije i perkutane koronarne intervencije i  profesor medicinskog fakulteta u Beogradu je rekao da je od 27.  marta 2014.godine  otvorena  angio sala i naglasio da je na taj način pokrivena Istočna Srbija.

„Svrha angio sala je da se zbrne akutni infarkt i zahvaljujući rukovodstvu Opšte bolnice, ali i doktorima,  jako je bilo važno da se krene u edukacije, aparat je tu i sala ovde u Zaječaru, i ona  je mesto zbrinjavanja svih pacijenata sa područja Timočke krajine. Od početka rada angio sale bilo je preko 3 000 intervencija i zbrinuto je preko 1 000 pacijenata sa infarktom miokarda. Ovde svi pacijenti dobijaju valjanu terpaiju“, rekao je Nedeljković.

Interventni kardiolog, prof. Siniša Stojković je istakao značaj ovog simpozijuma rekavši da je dobro što postoji sala u Istočnoj Srbiji, jer je tako prisutan i najsavremniji vid nege i lečenja, prevencija, odnosa prema pacijentima i to sa obučenim doktorima.

„Osnovni cilj naših okupljanja je  da se smanji kardiovaskularni mortalitet, ovako se bolje povezujemo i sarađujemo, pa tako gravitiramo prema jednom centru, kao što je u ovom slučaju Zaječar“, ističe prof. Stojković.

Stanislav Tadić dir. Zdravstvenog centra Zaječar je rekao da će građani tek za nekoliko godina videti kolika je zapravo  vrednost angio sale.

„Od 6 angio sala u Srbiji,  samo 3 trenutno rade,  a naša angio sala  radi besprekorno bez ikakvih problema, i ja sam srećan što sam na čelu ove ustanove“, kaže Tadić.

Na simpozijumu su predstavljene novine u lečenju pacijenata sa infarktom miokarda i novine u kardiohirurgiji.

Predavanja su  držali neki od naših najeminentnijih stručnjaka, a u  isto vreme u angio sali Odeljenja invazivne kardiologije prikazano je lečenje 3 pacijenta sa implantiranim stentovima.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>