Najnovije vesti
Home / Sport / ODRŽAN 19. ZIMSKI KARATE KAMP U GAMZIGRADSKOJ BANJI (FOTO)
ODRŽAN 19. ZIMSKI KARATE KAMP U GAMZIGRADSKOJ BANJI (FOTO)

ODRŽAN 19. ZIMSKI KARATE KAMP U GAMZIGRADSKOJ BANJI (FOTO)

Zimski karate i martial arts kamp „Timočka krajina 2019″, 19. po redu, održan je u Gamzigradskoj banji, a osim takmičara Gradskog karate kluba „Zaječar“, koji je inače i organizator kampa, bilo je učesnika i iz Bora, Majdanpeka, Minićeva, Požarevca, Žagubice, Beograda, Novog Sada. Takođe, na tradicionalnom kampu, svoje umeće pokazali su i članovi karate sekcija Gradskog karate kluba „Zaječar“ iz Podgorca, Osnića, Lubnice i Zvezdana.  Učesnici kampa, osim karate treninga, imali su treninge aikidoa, kung fua, kao i nindža treninge.

„Ja godinama učestvujem u ovom kampu, ove godine sa zaječarskim klubom „Zatoiči“. Kao i svake godine, ovde je pre svega lepo, ali i korisno, možemo puno toga da naučimo, kombinaciju borilačkih veština. Mene najviše interesuje karate, ali probaću od svega po malo, da naučim“, rekla nam je Ljubica Živković iz Knjaževca jedna od učesnica kampa.

Prema rečima Miroslava Radojkovića, predsednika Gradskog karate kluba Zaječar, cilj karate kampa je da se deca edukuju, druže i da sa kampa, u svoj grad, ponesu neka nova iskustva.

„Mi pokušavamo da dovedemo decu iz cele Srbije, ove godine su karatisti iz Novog Sada, Beograda, Žagubice, Majdanpeka, Minićeva, Zaječara, Knjaževca, Bora… i ovde je oko 50-ak dece. Svakodnevno imamo treninge, tako je i osmišljen kamp, da deca treniraju, da se edukuju, ali i druže sa drugom decom, da nauče i neke druge borilačke veštine, a ne samo karate. Nama Gamzigradska banja odgovara, jer imamo bazen, salu za treninge i zbog toga smo ovde 19 godina. Takođe,  možemo se pohvaliti da je ovo najstariji zimski karate kamp u Srbiji, jer nismo prekidali tradiciju organizovanja“, istakao je Radojković.

Sličnog mišljenja je i Bojan Branković, profesor sporta i prvi trener karate kluba i kluba borilačkih veština „Zatoiči“ iz Zaječara. Kako kaže, deca pre svega na kampu imaju priliku da se druže, razmene iskustva i nauče nešto novo, ali i da uživaju u prelepom kompleksu Gamzigradske banje. Takođe, Bojan je na kampu održao predavanja pod nazivom „Bezbednost dece i omladine“ i „Ishrana sportista u procesu treninga“.

„Osnovna ideja je da se deca druže, a druga ideja je da nauče što bolje borilačke veštine, jer je ovo budo kamp, gde osim karatea, deca izučavaju aikido, kung fu, džiu-džicu, mogu da razmene iskustva. Takođe, ovde su kvalifikovani treneri, koji su gosti kampa i koji rade sa decom, mi se međusobno dopunjavamo u smislu načina izvođenja određenih tehnika, tako da je to edukacija i učenike karatea i majstora karatea. Sa druge strane, po nekom mom mišljenju, karate u Srbiji polako opada, zato što su deca opterećena tehnologijom, slabo se bave fizičkom aktivnošću, kako u školama, tako i u klibovima. Ovo je način da se ta deca afirmišu i angažuju u sportske klubove, ne mora karate, nego ono što oni žele“, istakao je Branković.

Goran Ilić, instruktor Karate kluba „Crvena Zvezda“ iz Beograda, već nekoliko godina posećuje Zimski karate kamp u Gamzigradu. Kako kaže, kamp je od velikog značaja, kako za decu, tako i za trenere.

„Ja dolazim već nekoliko godina na ovaj karate kamp, pratim razvoj karatea u Timočkoj krajini i on je sada na zavidnom nivou. Ja sam gostujući intrukruktor, i moram da pohvalim značaj ovog kampa, ali i rad ove ustanove. Specijalna bolnica je za ovaj kamp lepo pripremljena i imamo sve neophodne uslove za treninge“, rekao je Ilić.

Doktor Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“, osvrnuo se na početke organizacije kampa u ovom prostoru, kada je bilo mnogo više onih koji su se bavili borilačkim veštinama, i kada su i van kampa, sportsisti dolazili na pripreme za važna prvenstva.

„Veliko je zadovoljstvo što se karate kamp organizuje 19. godinu ovde u našoj ustanovi. Kada je počelo organizovanje kampa, bilo je tu učesnika iz Zagreba, Makedonije, Bugarske, Rumunije, i to su bila deca uzrasta od 7 do 15, 17 godina. Bilo ih je i po 100 učesnika, trajalo i po nedelju dana, ali se to vremenom promenilo, nismo mi menjali uslove, promenila se opšta situacija.  Drago mi je što tradiciju nisu menjali, pa se kamp organizuje u ovoj ustanovi, jer ovde imaju dobre uslove, smeštaj, hranu. Deca vežbaju bosa, ali na podu koji ima podno grejanje, pa su im samim tim uslovi za treniranje, takmičenje još bolji. Koriste i bazen, termomineralnu vodu, imaju sada i zanovljenu teretanu. Biće mi drago da se ovaj kamp i u narednom periodu održava ovde i da se tradicija održi, da se kamp još omasovi. Ranije su ovde dolazili i fudbaleri, jer je ustanova pogodna za kondicione treninge, mi smo na obali Crnog Timoka, okolo su šume, brda, imamo i trim stazu, tako da je ranije bilo mnogo više sportista, kik bokseri su se ovde pripremali, koristili bazen, termomineralnu vodu. Pre nekoliko godina sam uspeo i vaterpoliste da dovedem, a još je pogodnije što ovde imamo doktore koji su dostupni 24 sata“, rekao je doktor Kostić.

Stručnim radom kampa rukovodili su trener sensei Miroslav Mića Radojković iz Zaječara, nosilac crnog pojasa 8. dan, licencirani karate trener i internacionalni karate sudija „A“ kategorije. Gosti kampa bili su i treneri Aikido kluba „Timok“ iz Zaječara Nenad Danković i Nebojša Dimitrijević,  trener Kung fu kluba „Mladost“ iz Zaječara Slobodan Filipović  i trener Centra sport za sve „Zmaj“ iz Bora Jelena Žikić Motulović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>