Najnovije vesti
Home / Vesti / Održan sastanak Parlamenta privrednika: Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje
Održan sastanak Parlamenta privrednika: Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje

Održan sastanak Parlamenta privrednika: Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, organizovala je sastanak Parlamenta privrednika u proširenom sastavu na temu “Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje“.  

Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom pravde, Međunarodnom finansijskom korporacijom – članicom Grupe Svetske banke i uz podršku Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove, realizuje drugu fazu programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“.

„Spajamo privredu sa ostalim relevantnim institucijima, gde oni na najbolji mogući način mogu da vide i da promene to što kod njih nije dobro, odnosno da prevaziđu probleme koje imaju u poslovanju. Mi se trudimo kao Komora, a i lokalne samouprave,  da ponudimo ono što najbolje, odnsono najpovoljnije svim investitorima, bilo da su strani ili domaći. Na njima je da odluče da li imaju dovoljno interesa, odnosno da procene da li ima kvalitetne radne snage, jer nije bitno imati samo jeftinu radnu snagu, već i kvalitetnu. Naš kraj ima,  samim tim što nažalost imamo puno nezaposlenih, oni koji su radili u fabrikama koje su nekad bile giganti. Tu su ostali vrlo kvalitetni radnici, odnosno kvalitetna radna snaga koja se može iskoristiti“, istakao je Dejan Tošić,  direktor PKS – RPK u Zaječaru.

Milena Stevanović, predsednika Privrednog suda u Zaječaru, istakla je na skupu značaj medijacije kao jednog od načina rešavanja spornih odnosa u privredi. Ona je objasnila da je to postupak mirnog rešavanja spora koji je pridružen sudovima. Ranije, prema njenim rečima, sudovima nisu bili poznati ovi postupci jer se radilo samo na rešavanju sporova u sudskim postupcima.

„U poslednje vreme medijacija je pridružena sudu i dužni smo po Zakonu da organizujemo sve tehničke, organizacione mogućnosti da se i u sudu rešavaju sporovi na miran način uz dogovor i uz prisustvo medijatora, lica koje je završilo obuku za medijatora. Privredni sud u Zaječaru ima više lica. Postoje sve stručne mogućnosti da se postupci i kod Privrednog suda u Zaječaru rešavaju van sudskim putem, putem dogovora, jer drugo ime za medijaciju je zapravo dogovor stranaka. Mi sada više radimo na informativnom delu, odnosno da upoznamo naše privrednike, našu javnost da se sporovi treba da rešavaju na ovaj način, posebno sa razloga što se ti sporovi rešavaju na brži način, u što kraćem vremenskom periodu, jer je zakonom predviđeni rok za rešavanje ovih sporova do 60 dana. To podrazumeva jeftiniji postupak i bolje poslovanje, što dalje znači, brže naplata potraživanja“, istakla je Stevanović.

Profesor doktor Dejan Erić, dekan Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije je rekao da je na predavanju bilo dosta reči o stečaju,  sporazumnom restruktuiranju, za privrednike koje zapadnu u teškoće i probleme.

„Ja sam se trudio da ljudima kažem da budu vitalni, da vode biznis dobro, da ne zapadnu u tu situaciju da moraju da idu u privredne sudove, da moraju da koriste medijacije, da moraju da koriste stečaj.  To je jedna priča o održavanju vitalnosti preduzeća, otprilike liči na ono – zdrav čovek razmišlja o teretani i rekreaciji, bolestan o lekaru, dok mnogo bolestan razmišlja o hirurga.  Da bi bili zdravi, mi moramo da vodimo zdrav život, prema tome, da bi firme bile zdrave moraju da donosi neke dobre odluke vezane za istraživanje tržišta, organizaciju svog poslovanja, planiranje, kontrolu…dakle, da prepoznaju, čak i ako se suoče sa određenim kriznim situacijama, simptome, uzroke i da preduzimaju mere pre nego što dođe sud i neke druge stvari koje su, da kažemo, neke krajnje mere. Cela ideja priča jeste jednostavno da malo pomognemo našim ljudima koji jako dobro vode biznise, da malo gledaju stvari šire, i da budu oprezni“, rekao je Erić.

Cilj programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“ je smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti, što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>