Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Održan sastanak na temu razvoja ovčarske proizvodnje u Zaječarskom i Borskom okrugu -Evo koji je zaključak
Održan sastanak na temu razvoja ovčarske proizvodnje u Zaječarskom i Borskom okrugu -Evo koji je zaključak

Održan sastanak na temu razvoja ovčarske proizvodnje u Zaječarskom i Borskom okrugu -Evo koji je zaključak

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga održan je sastanak na kome se govorilo o načinima za unapređenje ovčarske proizvodnje na području Zječarskog i Borskog okruga. Sastanku su prisustvovali sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, Sektora za poljoprivredu PKS DVM Nenad Budimović, samostalni savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda DVM specijalista Jasna Stevanović, direktor PKS RPK Zaječar Dejan Tošić i koordinator za poljoprivredu PKS RPK Dijana Dijanović, kao i predstavnici lokalnih samouprava Zaječara, Boljevca i Knjaževca, veterinarskih stanica sa okruga, polјoprivrednih savetodavnih službi, veterinarske inspekcije Uprave za veterinu MPŠV, zadružnog saveza.

Direktor PKS RPK Zaječar, Dejan Tošić pozdravio je prisutne i istakao značaj pokrenute inicijative za unapređenje ovčarstva, sa cilјem povećanja broja grla, a samim tim i proizvodnje ovčijeg mleka i mesa. Veliku odgovornost imaju institucije, poput Privredne komore Srbije, da kroz svoje aktivnosti objedine ključne regionalne učesnike u procesu stvaranja novih lokalnih panela dovoljno „snažnih“, kako bi značajno uticali na lokalni razvoj, u datoj temi, razvoj ovčarstva.

Kroz diskusiju, došlo se do zaključaka da je značajno zaštititi autohtone rase ovaca Zaječarskog okruga, podržati inicijativu o povećanju premija za kozije i ovčije mleko (pokretač Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda), pokrenuti udruživanje farmera na regionu, oganizovati edukaciju proizvođača – farmera, na temu ishrane, zdravlja, osiguranja i sl. ovaca. Vrlo značajan je podatak da problemi usitnjenih gazdinstva uz nedovoljnu informisanost o ekonomskoj isplativosti ovčarske proizvodnje i dalje dovode u pitanje rentabilnost proizvodnje domaćeg farmera.

Predstavnici veterinarskih organizacija, koje su u Zaječarskom okrugu odlično organizovane, uz prisustvo ažurne veterinarske inspekcije i Veterinarskog specijalističkog instituta Zaječar, u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama bi trebalo zajedno raditi na planiranim edukacijama farmera.
Nakon usvajanja programa podrške za 2018. farmeri će biti upoznati i sa merama lokalnih samouprava, radi što aktivnijeg učešća i ostvarivanja sredstava podrške.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>