Najnovije vesti
Home / Kultura / Održan Sabor narodnog besedništva “Dani Adama Bogosavljevića” u Koprivnici (FOTO)
Održan Sabor narodnog besedništva “Dani Adama Bogosavljevića” u Koprivnici (FOTO)

Održan Sabor narodnog besedništva “Dani Adama Bogosavljevića” u Koprivnici (FOTO)

U crkvenoj porti u Koprivnici kod Zaječara, proteklog vikenda održan je 20. jubilarni Sabor narodnog besedništva „Dani Adama Bogosavljevića“, u znak sećanja na narodnog tribuna koji je rođen u ovom selu.

Meštani Koprivnice i brojni gosti uživali su u zdravicama, besedama kao i u pesmi i igri članova kulturno – umetničkih društava: Slavuj” iz Novog Badovca sa Kosova i Metohije, „Abrašević“ iz Paraćina, „Glogovac“ iz Glogovca kod Jagodine, „Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke, Gradski folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara i „Adam Bogosavljević” iz Koprivnice.

U ime Gradske uprave smotru je otvorila Elena Petrović, pomoćnica gradonačelnika Zaječara, koja je naglasila da selo živi zajedno sa ovom manifestacijom i da njenim organizovanjem čuvamo našu tradiciju i istoriju.

Organizatori „Dana Adama Bogosavljevića“ su Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Koprivnica, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Adam Bogosavljević bio je i veliki reformator u oblasti poljoprivrede, koji je u drugoj polovini 19.veka uveo korišćenje gvozdenog pluga umesto drvenog rala koje se do tada koristilo, a izdavao je i časopis namenjen poljoprivrednicima.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>