Najnovije vesti
Home / Kultura / Održan 34. Festival instrumentalne tradicije Balkana u Grljanu
Održan 34. Festival instrumentalne tradicije Balkana u Grljanu

Održan 34. Festival instrumentalne tradicije Balkana u Grljanu

Izložbama slika, domaće radinosti i tradicionalnih instrumenata u prepodnevnim časovima, u petak 28. jula u Grljanu je počeo 34. Festival instrumentalne tradicije Balkana. Već 34 godine Grljan je domaćin umetnicima na izvornim duvačkim instrumentima.

Festival instrumentalne tradicije Balkana je po mnogo čemu autentičan i drugačiji.
I ove godine festival je bio međunarodnog karaktera, sa gostima iz Rusije, Rumunije i Bugarske.
Po tradiciji, u petak je održan defile učesnika ovogodišnjeg festivala.

34. Festival instrumentalne tradicije Balkana u Grljanu otvorila je Elena Petrović, pomoćnik gradonačelnika.

-Mene raduje da ovakve manifestacije traju i imaju svoj kontinuitet. Vrlo je važno da se očuva taj duh tradicije i kulturnog nasleđa, jer je to je nešto što živi i nema rok trajanja. Ono što se ne menja iz godine u godinu jeste broj učesnika ovog Festivala, jer on redovno okuplja i po nekoliko stotina učesnika, od najmlađih do onih muzičara koji su već u poznim godinama. Posebno me raduju mladi izvođači jer na njima ostaje svet, posebno ovaj muzički. To znači da smo na dobrom putu.

Grad Zaječar će uvek podržavati tradiciju, kulturu , narodnu radinosti i sve ono što čuva duh ovih prostora, a i šire, rekla je Petrović.

Nakon toga je usledio kulturno-umetnički program u kome su učestvovali Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“, Kud iz Svrljiga, kao i brojni izvođači na tradicionalnim instrumentima. U okviru kulturno-umetničkog programa, ispred Doma kulture, nastupio je i duvački orkestar „Barka“ iz Knjaževca.

Drugog dana festivala, u subotu, 29. jula posetioci su uživali u nastupu izvođača na tradicionalnim instrumentima. U kulturno-umetničkom programu nastupio je KUD Orkestar „Leiki“ iz Ilina i etno grupa „Svarožići“ iz Jagodine.

Festival je završen dodelom majstorskog pisma koje je ove godine otišlo u ruke Petra Čulinovića iz Šarbanovca. Petar ima 90 godina

Majstorsko pismo je uručio Vujadin Milošević gradski većnik za kulturu, koji je ovom prilikom naglasio značaj ovog Festivala

-Vrlo je važno očuvanje folklorne tradicije, kroz vekove. Tako se čuvaju i tradicionalni zanati. Grad Zaječar će kao i do sada podržavati sve manifestacije koje čuvaju tradiciju i ubuduće se truditi da još više pomogne, rekao je Milošević.

Organizatori festivala su Centar za kulturu i turizam „Cekit“ Zaječar i Mesna zajednica Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>