Najnovije vesti
Home / Kultura / Održan 13. Đurđevdanski sabor -GAMZIGRAD ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE
Održan 13. Đurđevdanski sabor -GAMZIGRAD ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE

Održan 13. Đurđevdanski sabor -GAMZIGRAD ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE

Tradicionalna manifestacija „Đurđevdanski sabor“, 13. po redu, održana je danas u Gamzigradu.

U bogatom kulturno-umetničkom programu, pored domaćina, KUD „Romulijana“, nastupila su i kulturno-umetnička društva „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora,“Graničar“ iz Halova, „Polet“ iz Metovnice, kao i folklorna grupa Udruženja „Društvo Roma Zaječar“.

Kulturno-umetničkom programu prethodio je prikaz narodnog običaja „Promuz ovaca“, priređena je izložba tradicionalne trpeze, organizovano je crtanje murala, takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice…

Najukusniju jagnjeću čorbicu pripremile su članice Udruženja žena Romula, prva ekipa, drugo mesto pripalo je drugoj ekipi Udruženja žena Romula, dok je treće mesto osvojio Srboslav Pavlović iz Vražogrnca.

Najlepši đurđevdanski venčić isplela je Marijana Mladenović iz Gamzigrada.

U okviru sabora organizovan je i turnir u malom fudbalu, nadvlačenju štapa i bacanju kamena s
ramena.

U nadvlačenju čobanskog štapa pobedio je Mladen Trailović iz Gamzigrada, a u bacanju kamena s
ramena najbolji je bio Stefan Živković, takođe iz ovog sela.

Za najlepšu pastiricu izabrana je Hristina Veljković iz Vražogrnca, prva pratilja je Dragana Jovanović iz Udruženja Roma Zaječara, a druga pratilja Petra Lazarević iz Gamzigrada.

Sabor je otvorila Elena Petrović, pomoćnik gradonačelnika.

„Veliki broj vas ovde, danas, znak je da ovo selo živi, a ova manifestacija upravo oslikava kako treba da čuvamo tradiciju i naše običaje. Ako čuvamo našu tradiciju mi čuvamo i naš identitet“, istakla je Elena Petrović.

Milan Stanković pomoćnik gradonačelnika danas je sa predsednikiom Mesne zajednice Gamzigrad Milanom Nikolićem, u okviru Đurđevdanskog sabora, otvorio renovirane prostorije Mesne zajednice Gamzigrad istakavši da ovo selo predstavlja primer kako mesne kancelarije i mesne zajednice treba da funkcionišu.

„Ovde imamo mladog i ambicioznog predsednika, što je jako bitno ne samo za ovo selo već za čitav grad. Važno je da prestanu mladi da nam odlaze iz sela, iz grada, a manifestacije kao što je ova okupljaju ljude i važne su za selo“, naglašava Stanković.

Predsednik Mesne zajednice Gamzigrad Milan Nikolić ističe da su za selo veoma važni i Đurđevdanski sabor i renovirane prostorije.
„Renoviranjem još jedne prostorije Mesne zajednice i hodnika, sada je cela zgrada kompletno sređena. Inače, zahvaljujući ovoj manifestaciji ljudi se okupe, dođu i iz drugih mesta, druže se i tako se nastavlja tradicija koju su započeli mnogo pre nas“, kaže Nikolić.

Organizator Đurđevdanskog sabora je Narodno pozorišteTimočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>