Najnovije vesti
Home / Ritam grada / „ODRASLI PUŠE I MENE GUŠE“ -Zaječar obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima
„ODRASLI PUŠE I MENE GUŠE“ -Zaječar obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima

„ODRASLI PUŠE I MENE GUŠE“ -Zaječar obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“ obeležava se danas u Srbiji.

Prošle nedelje je za srednjoškolce u Zaječaru održana tribina na kojoj se obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ovom prilikom je sociolog Marina Vojnović naglasila da je ove godine akcenat ne samo na aktivnim  pušačima, već i na pasivnim.

„Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru  sprovodi mnoštvo aktivnosti kako bi preneo informacije da je pušenje duvana štetno po zdravlje svih. U svetu, ali i u našoj zemlji pušenje duvana odnosi puno života pre vremena. Kroz predavanja i tribine i obeležavanja ovog značajnog dana mi želimo da motivišemo ljude da razmisle o svom zdravlju i da ostave pušenje“, kaže Vojnović i dodaje:

„Moramo da utičemo na odrasle da se suzdrže od pušenja u zatvorenom prostoru,  za šta postoji i Zakon. Većina mladih ljudi  živi u domaćinstvima gde zakon ne dopire, gde jedan od roditelja sigurno puši. U Zavodu za javno zdravlje „Timok“  Zaječar radi Savetovalište za odvikavanje od pušenja, gde pušači mogu da se obrate za pomoć“, objašnjava Vojnović.

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ objavljeno je da je upotreba duvana povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>