Najnovije vesti
Home / Društvo / Zaječar: ODLIKOVANJA ZA 55 PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE
Zaječar: ODLIKOVANJA ZA 55 PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE

Zaječar: ODLIKOVANJA ZA 55 PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE

Uručene značke i zahvalnice vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok

U velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru danas je organizovana dodela znački i zahvalnica otadžbine, vojnicima sa teritorije grada Zaječara kao priznanje što su dobrovoljno odslužili vojni rok u Vojsci Srbije od 2011 -2015. Kako je na svečanosti rečeno, podnošenjem zahteva do sada, sa ove teritorije, prijavilo se više od 8. 000 kandidata, uspešno je vojni rok odslužilo preko 4.500, dok trenutno na uput za služenje vojnog roka, čeka nešto više od 460 kandidata. 

Ceremenija svečanog uručenja znački i zahvalnica otadžbine vojnicima sa teritorije Zaječara koji su upućeni na dobrovoljno služenje vojnog roka od 2011. do 2015. godine, danas je priređena u Gradskoj upravi u Zaječaru. Tom prilikom, grdaonačelnik Zaječara Boško Ničić i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, čestitali su vojnicima na donetoj odluci, iskazanoj hrabrosti i odlučnosti da dobrovoljno odluže vojni rok sa oružjem.

„Pre ove svečanosti razgovarao sam sa pripadnicima Vojske Srbije, vašim pretspostavljenima kada ste služili vojni rok od 2011 do 2015. godine, razmenili smo iskustva kada smo mi, moja generacija, služili vojsku SFRJ, ali se nije mnogo toga promenilo, kada je svrha postojanja vojske u pitanju. Vojska je tu da brani državu, otadžbanu, ustavni poredak od ugrožavanja spoljnog faktora. Nadam se da Vojska Srbije više nikada ovu svoju ulogu ne mora da vrši, ali isto tako svaka normalna država, pametna država priprema se kao da će sutra biti rata. Nadam se da, kako kaže Balaševićeva pesma „Samo da rata ne bude“, rata nikada biti neće, ali isto tako moramo znati da je geopolitička situacija u svetu, svuda takva, da Srbija ne sme da bude nepripremljena, da ste vi oni u koga žene, deca upiru pogled kad god bilo kakva opasnost zapreti i našoj zemlji, i našem Balkanskom poluostrvu, koje je imalo tu nesreću da se geostrateški i geopolitički nađe na najlepšem delu planete, ali i na putevima koji su se ukrštali kada su u pitanju sukobi i borba“, istakao je Ničić obraćajući se vojnicima na svečanosti.

On je dodao da ono što Vojska Srbije radi doprinosi sigurnosti mladih generacija i generacija koje tek dolaze.

„Kada se „veliki“ biju, „mali“ stradaju. Srpski narod je bio taj koji je mnogo stradao u proteklih 100 i  nešto godina, zato imamo ovu situaciju da nam je sada borba za popravljanje demografske slike jedna od najvažnijih borbi koju vodimo. Ono što vi radite daje sigurnost tim mladim ljudima, budućim generacijama, da žive u jednoj bezbednoj zemlji, da neće strepeti od bilo kakvih ratnih razaranja. Dosta je bilo. Vi ste pristali kada niste morali da uzmete oružje u ruke i obučite se da, za ne daj Bože, ako bude zatrebalo ovoj zemlji, nju branite, a ja se nadam i verujem da to znanje nećete morati nikad da upotrebite. Hvala vam im čestitam vam svima i želim vam zdravlje, sreću, ljubav, boljitak i napredak“, naveo je Ničić.

Svečanost dodela značaka i zahvalnica se po tradiciji organizuje u spomen na značajne događaje iz istorije Srbije, pa je tako i ovoga puta. Današnja svečanost vezuje se za 28. jun 1389 godine, za Kosovski boj i slavni poraz vojske Srbije u tom boju, čulo se na ceremeniji. Okupljenima se na svečanosti obratio i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, koji je naglasio da je služenje vojnog roka velika čast.

„Dame i gospodo prelaskom na profesionalni koncept popune Vojske Srbije, tradicionalno muška institucija Vojska, otvorila je širom kapije svojih kasarni pripadnicima oba pola. Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš u proteklim godinama uspešno je realizovao javni konkurs za prijem kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa prostora od Kladova, do Preševa i u ovom trenutku takođe realizuje poslednji uput  po tom konkursu, a to je uput i priprema za uput u septembarskom roku. Podnošenjem zahteva do sada sa ove teritorije, prijavilo se više od 8. 000 kandidata a uspešno je vojni rok odslužilo preko 4.500 kandidata. Trenutno na uput čeka nešto više od 460 kandidata, ili oko 2 kandidata na jednom mestu. Pre svega zbog ograničenih potreba Vojske Srbije a onda i zbog drugih ograničavajućih faktora, što finansijskih, što drugih,  u ovom trenutku na žalost ne možemo ispuniti želju svih kandidata i uputiti ih na dobrovoljno služnje vojnog roka. U svemu ovome, Centar Ministarstva odbrane Zaječar koji nam je domaćin na ovoj svečanosti, značajno nam je doprinosio i danas daje značajan doprinos, povećanju ukupnog broja prijavljenih kandidata za uput na dobrovoljno služenje vojnog roka. Izbor kandidata vršen je po strogo definisanim pravilima i kriterijumima, samo oni najbolji mogli su da budu na ovom mestu gde danas vi sedite. Svima vama čestitam na izboru u žestokoj konkurenciji i čestitam damama na donetoj odluci, iskazanoj hrabrosti i odlučnosti da dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem“, istakao je pukovnik Marković obraćajući se prisutnima.

Svečanosti su prisustvovali i potpukovnik Bora Stanković, predstavnik Garnizona Zaječar, potpukovnik Srđan Radivojević, komandant 31. bataljona 3 brigade KOV, potpukovnik Goran Dejanović, komandant 31. bataljona 3 brigade KOV, načelnik Centra MO Bor, potpukovnik Nenad Manić i predstavnici Vojno – bezbednosne agencije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>