Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Odigrana predstava „Radojka nema knjižicu“ -“POZORIŠTE MORA DA GOVORI ISTINU, KAKVA GOD DA JE I U BILO KOM VREMENU“
Odigrana predstava „Radojka nema knjižicu“ -“POZORIŠTE MORA DA GOVORI ISTINU, KAKVA GOD DA JE I U BILO KOM VREMENU“

Odigrana predstava „Radojka nema knjižicu“ -“POZORIŠTE MORA DA GOVORI ISTINU, KAKVA GOD DA JE I U BILO KOM VREMENU“

Premijera predstave „Radojka nema knjižicu“ održana je sinoć u pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. 

Ova predstava je nastala po motivima teksta „Radnici umiru pevajući“ i na satiričan način govori o tranziciji, liberalnom kapitalizmu i posledicama koje oseća mali čovek.

Selena Ristić Vitomirović reditelj predstave „Radojka nema knjižicu“ kaže da je htela da ukaže na probleme malih ljudi, na probleme običnog čoveka suočenog sa svakodnevnim problemima.

„Pravo na rad svakog čoveka u ovoj zemlji je na različite načine ugroženo. Bombardovanje i sve promene koje su se desile 2000- te nisu kod ljudi promenile svest, još uvek ne postoji jasna vizija kapitalizma, tako da se bavimo liberalnim kapitalizmom. Ideja je potekla iz 2002. godine. Pozorište mora da govori istinu, kakva god da je i u bilo kom vremenu. Ova predstava može da se podvede pod anarhističku, a ne pod kritiku određene vlasti. Anarhija u smislu kritike bilo kog sistema. Vrednost predstave je što u njoj igraju mladi glumci koji se nisu rodili u vreme ratova, sankcija, promena“, rekla je Vitomirović.

Predstava je bila  humanitarnog  karaktera i sav prihod od sakupljenih ulaznica otišao je za malu Teodoru.

U Omladinskom centru prethodnih par meseci organizovane su radionice koje je pohađalo 16 -oro mladih ljudi, a njih 10 su akteri predstave.

Predstava je urađena u okviru projekta Kreativna zona, koji sprovodi udruženje Zaječarska inicijativa, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>