Najnovije vesti
Home / Kultura / ODBROJAVANJE JE POČELO! JOŠ 5 DANA DO NAJVEĆEG ROCK SPEKTAKLA NA BALKANU!
ODBROJAVANJE JE POČELO! JOŠ 5 DANA DO NAJVEĆEG ROCK SPEKTAKLA NA BALKANU!

ODBROJAVANJE JE POČELO! JOŠ 5 DANA DO NAJVEĆEG ROCK SPEKTAKLA NA BALKANU!

Još pet dana deli nas od početka 51. zaječarske Gitarijade.

Završene su mini gitarijade u  Novom Pazaru, Kraljevu, Vranju, Valjevu, Novom Sadu, Čačku, Nišu i Somboru.

Prema rečima Zorana Stamenkovića, direktora CEKIT-a, ostale su još tri mini gitarijade, u Zrenjaninu, Kikindi i Smederevu, i nakon toga će se znati kompletan spisak učesnika u takmičarskom delu programa.

„Program zaječarske Gitarijade, počinje u sredu 28. juna u 13.00 sati, otvaranjem rok kampa na Kraljevici. Za 18.00 sati istog dana predviđeno je svečano otvaranje izložbe „Rok muzej“, dok će u 20.00 časova nastupiti  “Vlada Džet band“, „Branko Marušić Čutura“, „21 gram“ i „Patris“ iz Smedereva.

-U četvrtak, 29. juna u 18.00 časova u Radul begovom konaku u Zaječaru biće organizovana promocija knjige „Izabrana pisma“ Alena Ginzberga i Džeka Keruaka“, najavljuje Stamenković za naš portal.

Prve polufinalne večeri na Gradskom stadionu, u revijalnom delu programa nastupiće Riblja Čorba i Bajaga a između njihovih nastupa biće organizovan takmičarski deo programa.

30. juna, u petak, program počinje promocijom 50. broja časopisa „Buktinja“ u Radul begovom konaku dok program na Gradskom stadionu počinje nastupom prošlogodišnjeg pobednika Gitarijade, benda „Hadži prodane duše“, a nakon toga sledi takmičarski deo programa, odnosno nastup demo bendova. U revijalnom delu programa nastupa grupa „The Cult“, kojoj će prethoditi nastup zaječarskog benda „Huta ota tre“.

U subotu, 1. jula, u 19.00 sati u Radul begovom konaku biće priređena promocija knjige „Koncert za ludi mladi svet“. Promocija će biti organizovana povodom 50 godina od emitovanja prve emisije posvećene rokenrolu na RTS-u. Program će biti nastavljen od 21.00 sat na Gradskom stadionu, kada će ljubitelji dobre rok muzike moći da uživaju u koncertu Generacije 5. Sledi finalno takmičenje demo bendova, a zatim i koncert grupe „Nazareth“.

-Za rock kamp na Kraljevici i ove godine vlada veliko interesovanje, kažu organizatori.

„Kao i prošle godine, i ove godine ima dosta zainteresovih, ali se najveći pritisak očekuje na sam dan početka Gitarijade. Prošle godine je bilo nekih 500 kampera, ove godine se očekuje čak do 1.000 kampera jer je velika zainteresovanost rokera iz Bugarske, Rumunije i ostalih susednih zemalja. Učesnici revijalnog dela programa, izuzev grupa The Cult i Nazareth, imaće sa kamperima zajedničke obroke u rock kampu, što će za mlade ljude predstavljati poseban dozivljaj. I ove godine, za ručak u kampu, zadužen je Odred izviđača „Đorđe Simeonović“, biće obezbedjena voda, toaleti i radi se na tome da se osvetli prostor od kampa do stadiona. U kampu ćemo imati stalno obezbeđenje, lekarsku službu…“, navodi Stamenković.

I ove godine ulaznice za Gitarijadu, koja će biti održana na Gradskom stadionu, su besplatne.

Kako je na sastanku organizacionog odbora rekao Maksa Ćatović na predlog gradonačelnika Ničića, karte se ipak ne plaćaju.

„Mi smo imali ideju da uvedemo karte po ceni od 1.000 dinara za 3 dana, ali na predlog gradonačelnika Ničića, usaglasili smo se da se karte ipak  ne naplaćuju, a mi ćemo naći načina da dodatna sredstva obezbedimo od sponzora. Inače, ideja je da odmah nakon Gitarijade, za razliku od prošlih godina, pozovemo sve prijatelje, sponzore dobronamerne, da obezbedimo trajno rešenje za Gitarijadu, da ne bude „ad hoc“ iz godine u godinu“, navodi Ćatović i dodaje:

„Mi smo ove godine konkretno imali veliki problem, mnogo veći nego prošle godine, ušli smo u pripremu u prostoru između dve gradske vlasti. Ta stara je izbegavala da donosi odluke bilo koje vrste, pa smo morali da čekamo da dođe nova gradska vlast, nismo znali kako će ona da reaguje jer smo mi počeli po starom načinu funkcionisanja. Na sreću gradonačelnik Boško Ničić je prepoznao i značaj Gitarijade i probleme koji postoje i on se aktivno uključio i znatno nam olakšava da sve uradimo na vreme. Imamo njegovo obećanje, u šta ja verujem, da ćemo odmah nakon ove Gitarijade urediti termin naredne Gitarijade i da ćemo ući u nalaženje krajnjeg rešenja da bez obzira ko bude gradonačelnik, ko bude bio na vlasti, ko bude radio Gitarijadu, da Gitarijada bude stabilna institucija, od koje grad ima koristi, ne velike materijalne, da ima koristi u smislu prezentacije grada održavanjem tradicije i sličnih stvari“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>