Najnovije vesti
Home / Kultura / VREME ZA SVOĐENJE RAČUNA: Nakon uspešno organizovanih Zoranovih dana PRIKAZANI I SVI TROŠKOVI
VREME ZA SVOĐENJE RAČUNA: Nakon uspešno organizovanih Zoranovih dana PRIKAZANI I SVI TROŠKOVI

VREME ZA SVOĐENJE RAČUNA: Nakon uspešno organizovanih Zoranovih dana PRIKAZANI I SVI TROŠKOVI

Festival „Dani Zorana Radmilovića“ ove godine je protekao bez ikakvih incidenata, nije probijen budžet koji je predviđen i ovaj prestižni festival koji je odavno dobio međunarodni karakter, uspešno je završen, čulo se na danas održanoj sednici Organizacionog odbora. 

U osam festivalskih dana, publika je uživala u 12 predstava iz šest zemalja, a prema rečima Vladimira Đuričića, v.d. upravnika zaječarskog pozorišta, sala teatra je bila prepuna tokom svih festivalskih dana, dok su kompleti karata prodati u rekordno kratkom vremenskom periodu.

„Ono što bih ja posebno izdvojio i ono što je za nas posebno značajno je to što su potpisana dva protokola o saradnji i to sa Fakultetom savremenih umetnosti i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banja Luke. Ono što je zadovoljstvo reći je da su sale bile prepune i da mi za tako kratko vreme koliko smo imali da organizujemo festival, bolje nismo mogli“, rekao je Đuričić.

Najviše polemike vodilo se prilikom razmatranja finansijskog izveštaja Festivala. Jednoglasno je usvojen predlog predsednika Organizacionog odbora 26. “Dana Zorana Radmilovića” u Zaječaru Boška Ničića da se tačka tri izmeni, i umesto usvajanja finansijskog izveštaja stoji usvajanje rashodne strane finansijskog izveštaja 26. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”.

Naime, Ničić je insistirao na tome da finansijski izveštaj ne može da se nazove finansijskim izveštajem kada prihodna strana nije obračunata, što se u ovom slučaju desilo, te je odlučeno da ta strana izveštaja bude predstavljena na sledećoj sednici, kada organizatori, kako je rekao „svedu matematiku sa sponzorima“.

„Ja nisam mogao da pratim ceo festival, pratio sam koliko mi je vreme to dozvoljavalo da bih mogao da dam celokupnu ocenu, ali mogu da kažem da festival odavno pratim i da je ovogodišnji bio izvanredno organizovan, što se tog dela tiče. Međutim, ne možemo da kažemo da je sala bila prepuna i da je prodat veliki broj karata jer to ne znači ništa. Veliki broj je i 200 i 300 i 350. Moramo znati tačan broj i to mora da sadrži ovaj izveštaj, tačnu cifru prodatih kompleta, tačnu cifru pojedinačnog broja tih karata i da to stoji u prihodnoj strani ovog finansijskog izveštaja i onda će to biti kompletno. Sve je ostalo izvanredno, pamtim godine kada je bilo i sitnih incidenata a ovogodišnji festival je protekao i mirno i dobro organizovano i finansijski ja jesam zadovoljan jer nije probijen budžet koji je opredeljen od starne ovog Organizacionog odbora za festival. Udeo onoga što su troškovi programa festivala je sve veći u odnosu na udeo onoga što su prateći troškovi, kada to kažem mislim na kafane itd. Jeste da mi moramo da budemo dobri domaćini, ali sve to može da se svede na razumnu meru i to je dobro urađeno. Zato molim da najviše za nedelju dana usvojimo završni finansijski izveštaj i da prihodna strana bude izračunata“, obrazložio je Ničić.

Vladimir Đuričić, v.d upravnik zaječarskog pozorišta, je istakao da je na prvom sastanku Organizacionog odbora za ovogodišnji Festival planirano 4.870.000 dinara a da je utrošeno 4.873.542 dinara, što je samo 3.542 dinara više od planiranog.

„Prvo bih želeo da se zahvalim svim novinarama na praćenju festivala jer je festival bio izuzetno propraćen. A ono što bih mogao da kažem za finansijski izveštaj je to da smo imali mnogo nepoznanica i ako je bilo kratko vreme i ako nismo znali šta nas sve čeka, jer se festival pravi u proleće za jesen, a ne u jesen za jesen, sve je na kraju proteklo izvanredno. Iz tehničkih razloga ko ne zna, treba da zna, poslednje predstave za septembar i oktobar se ugovaraju u junu, a mi smo ugovarali u septembru, i evo izašli su nam prijatelji u susret, i sve nam je bilo ovog trenutka pri ruci, tako da je Festival bio dobar. Na prvom sastanku Organizacionog odbora planirani prihod smo naveli da je 4.870.000. Evo videćete u ovim izveštajima da je utrošeno 4.873.542 dinara što je 3.542 dinara više nego što je predviđeno. Za programe festivala, tačno je što je rekao gradonačelnik, sve je veći procenat, baš onako kako treba, onaj programski, a sve manje onaj prateći, iako smo ove godine imali velike prateće troškove jer nikada nije bilo ovoliko pozorišta iz inostranstva“, obrazložio je Đuričić.

Kako se navodi u finansijskom izveštaju rashodne strane, za potrebe 26. “Dana Zorana Radmilovića” u Zaječaru utrošeno je 4.873.542 dinara. Sredstva su raspoređena na sledeći način:

1. Troškovi programa festivala – 2.719.938 dinara
2. Honorari saradnika:
- Umetnički savet festivala – 284.630 dinara
- Stručni žiri – 195.062 dinara
- Žiri za nagradu ” Krstomir Milovanović” – 113.875 dinara
3. Nagrada za najboljeg glumca Festivala – 142.857 dinara
4. Beseda na otvaranju Festivala – 30.000 dinara
5. Prevozni troškovi – 48.909 dinara
6. Smeštaj i ishrana učesnika i gostiju – 695.220 dinara
7. Troškovi štampe – 123.502 dinara
8. Troškovi izrada Festivalskih nagrada i obeležja – 279.557 dinara
9. Honorari za pomoćne radnike – 127.009 dinara
10. Troškovi pres centra – 94.603 dinara
11. Ostali troškovi – 18.380 dinara

Kako je najavljeno, sledeća sednica Organizacionog odbora 26. “Dana Zorana Radmilovića” trebalo bi da bude održana za nedelju dana, kada će biti razmatrana i prihodna strana finansijskog izveštaja, kako bi finansijski izveštaj sa 26. „Zoranovih dana“ bio kompletan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>