Najnovije vesti
Home / Društvo / OBLUTAK obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
OBLUTAK obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

OBLUTAK obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (OSI) obeležen je danas u zaječarskom Oblutku nizom aktivnosti. Ovaj dan obeležava se širom sveta svakog 3. decembra, počev od 1992. godine.

„Ovaj dan smo obeležili upravo onim aktivnostima koje deci donose najvise osmeha i radosti. I ovom prilikom bih se zahvalila onima koji su ga takvim učinili“, kaže Ana Petković, direktorka Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju -Oblutak.

„U prvom delu dana deca su u toploj atmosferi i veselom raspoloženju kitila jelku i ukrašavala prostorije Ustanove. Nakon užine i kraćeg odmora, za sve njih organizovan je ručak u restoranu “Naša kafana”, zahvaljujuci donaciji našeg sugrađanina Žarka Manojlovića, koji je deci iz Oblutka na taj način ulepšao ovaj dan“, dodaje direktorka Ana.

Zahvaljujući kompaniji “Dunav osiguranje” ovaj divan dan u Oblutku zaokružen je podelom prvih novogodišnjih paketića, a direktorka  Oblutka podseća da se 3. decembar obeležava sa ciljem da se postigne puno i jednako uživanje ljudskih prava, dostojanstvo i dobrobit osoba sa invaliditetom, kao i njihovo učestvovanje u društvenim aktivnostima.

U Zaječaru postoji 10 udruženja koja se bave nekim specifičnim pitanjima od interesa za osobe sa invaliditetom, a Ustanova „Oblutak“ je jedina javna ustanova socijalne zastite koja obavlja poslove kojima se obezbeđuje ostvarivanje zaštite i zbrinjavanje dece i omladine ometene u razvoju. Ona je osnovana Odlukom Skupštine grada Zaječara 2008. godine i predstavlja jedan od osnovnih oblika podrške porodici koja se brine o detetu ili odrasloj osobi sa invaliditetom, a njene usluge besplatne su za sve korisnike.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 7-10 odsto populacije jedne države čine osobe sa invaliditetom. U Srbiji je oko 800.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta. One se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama, kao što su predrasude u stavovima prema invalidnosti, nepristupačnost objekata kao i informacija i oruđa za komunikaciju. Ako se uklone te prepreke, osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno da učestvuju u društvu.

Generalna skupština UN je 1993. godine usvojila dokument Standardna pravila UN za izjednačavanje mogućnosti koje se pružaju osobama sa invaliditetom. Svrha tih pravila je da ove osobe uživaju ista prava i imaju iste obaveze kao i ostali članovi društva u kome žive. Pravila počivaju na načelima: poštovanje dostojanstva osoba sa invaliditetom , učesće OSI u odlučivanju o pitanjima koja se njih tiču, nediskriminacija, pravo na kompenzaciju i dostupnost prava, sredstava, informacija.

OSI imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobnosti i znanja i u velikoj meri mogu da doprinesu drustvu u kome zivimo, ali kao poseban problem istice se njihovo zaposljavanje. Samo 13% OSI je zaposleno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>