Najnovije vesti
Home / Vesti / OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODELU REGIONALNOG BRENDA ISTOČNE SRBIJE
OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODELU REGIONALNOG BRENDA ISTOČNE SRBIJE

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODELU REGIONALNOG BRENDA ISTOČNE SRBIJE

,,BALKANIKA SUPERIOR“ JE ŽIG GARANCIJE, DA REGION BUDE VIDLJIVIJI I KONKURENTNIJI

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije  je juče objavila javni poziv za dodelu Regionalnog brenda istočne Srbije “Balcanica Superior”. Ovaj regionalni brend  je žig garancije koji garantuje kupcima da se radi o određenom stepenu kvaliteta brendiranog proizvoda ili usluge kao i da su oni poreklom iz istočne Srbije, dok korisnicima brenda unapređuje reputaciju, vidljivost i kredibilitet na tržištu.

Za pravo korišćenja Regionalnog brenda istočne Srbije “Balcanica Superior” mogu da konkurišu firme koje se bave smeštajem u turizmu (hoteli, moteli, kuće za odmor, domaćinstva u ruralnom turizmu, planinarski domovi…), pripremom i služenjem hrane i pića (restorani, objekti brze hrane, kafei, barovi…). Brend mogu da dobiju i oni koji se bave proizvodnjom hrane i pića (preradom voća, povrća, mesa, konditorska industrija, proizvodnja vina, rakija, sira i mlečnih proizvoda, kao i oni koji se bave proizvodnjom drugih proizvoda koji mogu imati jasan regionalni karakter ( proizvodi od drveta i slično). To su sva ona pravna i fizička lica koja su registrovana kod Agencije za privredne registre, preduzetnici i privredna društva, koja imaju sedište na teritoriji regiona, tačnije osam opština Borskog i Zaječarskog okruga. Izuzetno mogu konkurisati i druge firme koje nisu registovane na teritoriji regiona, ali koje su sa regionom usko povezane.

Povodom objavljivanja javnog konkursa juče je u prostorijama RARIS-a u Zaječaru održana konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor Vladan Jeremić i Dragan Milutinović, projekt menadžer RARIS-a, zadužen za ovaj proces.

-Posle više od godinu i po dana aktivnosti na ovom polju RARIS je sa zadovoljstvom objavio ovaj javni poziv, sa željom da pomognemo da nam region bude vidljivijiljiviji, da firme budu konkurentnije, da bude dostupnije i prepoznatljivije na tržištu proizvodi i usluge koji karakterišu ovaj naš region. Ovo je jedinstven pokušaj u Srbiji da se brendira ceo region. Sigurni smo da ćemo izazvati priličnu medijsku pažnju, kako kod nas tako i širom Srbije. Objavljivanje javnog poziva je samo jedan od koraka u celom ovom procesu koji smo započeli pre više od godinu i po dana i zajedno sa stanovnicima našeg regiona, sa građanima, uz podršku medija, lokalne vlasti i lokalne privrede, uspeli da kreiramo naziv Brenda, da kreiramo logo brenda, da napravimo uslove za njegovo korišćenje. Sve je to u krajnjem cilju da naš region bude vidljiviji i konkurentniji, istakao je Jeremić.

Više o samom javnom pozivu govorio je Dragan Milutinović.

-Mi smo odavno počeli da najavljujemo da će proces regionalnog brenda početi i taj proces danas i zvanično otvaramo. Sve ovo do sad su bile pripremne radnje koje su nas uvele u to da danas s ponosom možemo da pozovemo preduzeća, firme sa teritorije našeg regiona da se jave i da budu prvi koji će poneti na svojim proizvodima i uslugama znak Balkanika Superior, koji pokazuje ustvari da su njihovi proizvodi odnosno usluge kvalitetni, drugačiji, bolji i ispred konkurencije. Oni koji konkurišu moraju da ispune i određene kriterijume koji sadrže jedan čitav set preciznih kriterijuma koje moraju da zadovolje. Detaljna lista kriterijuma je objavljena na sajtu. Oni koji su zainteresovani za dobijanje znaka moraju da zadovolje i neke druge uslove, a to su pre svega da im se proizvodi i usluge mogu svrstati u nekoliko kategorija. Sam proces dodele regionalnog brenda je jednostavan. Zainteresovani mogu da podnesu prijavu putem formulara., rekao je Milutinović.

Ovaj poziv je objavljen na sajtu http://balcanicasuperior.rs i ’’facebook’’ stranu https://www.facebook.com/balcanicasuperior.

Podsećamo da je naziv Regionalnog brenda odabran na nagradnom konkursu između 229 predloženih imena, dok je logo/znak delo Slovenačkog dizajn studija „Felician Sedmak“ i odabran je na nagradnom konkursu na kome je učestvovalo 134 dizajnera. Žig garancije „Balcanica Superior“ je prijavljen Zavodu za intelektualnu svojinu, u skladu sa Ničanskom klasifikacijom (Međunarodna klasifikacije roba i usluga za registraciju žigova).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>