Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Obeležen Savindan u zaječarskoj Gimnaziji -Najboljim đacima uručene nagrade
Obeležen Savindan u zaječarskoj Gimnaziji -Najboljim đacima uručene nagrade

Obeležen Savindan u zaječarskoj Gimnaziji -Najboljim đacima uručene nagrade

Škole u Srbiji sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Svečano je danas bilo i u svim zaječarskim osnovnim i srednjim školama. U duhu svetosavlja i u zaječarskoj Gimnaziji priređena je prigodna svečanost na kojoj su uručene nagrade učenicima koji su postigli izvanredne rezultate na državnim takmičenjima u 2017. godini, a dodeljene su i dve nagrade iz „Fonda Majora Colovića“ najboljim maturantima te škole.

U prisustvu velikog broja đaka, njihovih roditelja, profesora, penzionisanih radnika, predstavnika lokalne samouprave, danas je u zaječarskoj Gimnaziji, obeležen Savindana i 181. godina postojanje ove obrazovne ustanove. Tradicionalni čin rezanja slavskog kolača obavio je protojerej Igor Ivković, koji je đacima i profesorima čestitao na uloženom trudu i znanju u prošloj godini, kao i na nagradama koje su osvojili na brojnim takmičenjima.

Ovo je dan kada se sumiraju rezultati postignuti između dve slave, a Gimnazija svakako ima čime da se pohvali. Prema rečima direktora te škole, Srđana Stanojevića, učenici škole su u protekloj godini postigli izvanredne rezultate i oni su svakako budućnost grada Zaječara.

„Mi smo u prethodnoj godini, obeležili veliki jubilej škole, 180 godina od osnivanja, a inače je 2017. godina bila puna događaja koji su pratili taj jubilej i pored toga, učenici naše škole, su uz pomoć svojih nastavnika, ostvarili izuzetne rezultate na državnim i međunarodnim takmičenja. 22 nagrade su osvojili učenici naše škole prošle godine na državnom i međunarodnom novou i danas ih sa zadovoljstvom nagrađujemo. Već 22. godinu zaredom, dodeljujemo iz „Fonda Majora Colovića“, koji je i nekadašnji učenik zaječarske Gimnazije, kasnije je živeo u Engleskoj, gde je kasnije i umro a deo svoje zaostavštine posvetio je nagrađivanju najboljih maturanata upravo ove škole“, istakao je direktor Gimnazije, Srđan Stanojević.

Nagrade iz „Fonda Majora Colovića“, otišle su ruke Anje Petković i Luke Ćirića, koji nije krio zadovoljstvo što je baš on, pored Anje, najbolji maturant zaječarske Gimnazije.

„Prestižna nagrada Majora Colovića mi puno znači, kao i nagrada za osvojeno treće mesto na državnom takmičenju prošle godine iz fizike. Nagrade su mi samo podstrek za dalje učenje i dalje napredovanje“, rekao je Luka.

Jedan od 22-oje nagrađenih učenika na obeleževanju Savindana u Gimnaziji je i Petar Vasiljević, učenik II -4, koji je tokom prošle godine osvojio čak četiri nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima.

„Osvojio sam drugu nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike, drugu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike, prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Bugarskoj i treću nagradu na državnom takmičenju iz matematike koje organizuje Matematičko društvo „Arhimedes“. Sve te nagrade mi mnogo znače, ali sam nekako i navikao jer mi nije prvi put, stalno osvajam nagrade, ali posebno mi znače nagrade sa takmičenja iz matematike jer mi je to potrebno za ono čime ću se baviti a to je programiranje. Upisaću Elektrotehnički fakultet, softverski inženjering i želja mi je naravno da radim u Microsoftu“, rekao je Petar.

Savindan se kao školska slava proslavlja od polovine 19. veka. Danas su tim povodom u svim školama na teritoriji Grada Zaječara održane prigodne svečanosti, koje će biti nastavljene Svetosavskom akademijom u 17 sati u zaječarskom Pozorištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>