Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Novo poglavlje u poljoprivredi: BESPOVRATNA SREDSTVA IZ IPARD-A
Novo poglavlje u poljoprivredi: BESPOVRATNA SREDSTVA IZ IPARD-A

Novo poglavlje u poljoprivredi: BESPOVRATNA SREDSTVA IZ IPARD-A

Nakon raspisivanja prvog javnog poziva krajem prošle godine za nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije, kao i drugog poziva početkom ove godine za nabavku novog traktora, naša zemlja, hteli mi to da priznamo ili ne, uz IPARD fondove otvara novo poglavlje u poljoprivredi.

-Za obnovu opreme, mašina i mehanizacije namenjeno je milijardu dinara, dok je za nabavku traktora izdvojeno oko 556 miliona. Poljoprivredni proizvođači će za ove investicije moći da konkurišu do 26. februara. Zanimljivo je da je konkurs za nabavku traktora po prvi put raspisan u Srbiji, to do sada nije učinjeno ni u jednoj zemlji koja je koristila sredstva iz IPARD-a. Inače, proizvođači mogu da nabave samo jedan traktor ili mašinu tokom trajanja programa do 2020. Snaga traktora zavisiće od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Primera radi, ako se proizvođač bavi voćarstvom, ima od dva do10 hektara prijavljenih površina pod zasadom jagodičastog voća, moći će da nabavi traktor snage 60 kW. Ako se bavi gajenjem drugog voća, donja granica je pet hektara. Ukoliko želi jači traktor, na primer do 80 kW, mora da ima veće površine pod voćem, od 10 do 50 hektara. Važno je napomenutu da prilikom konkurisanja i bodovanja, svaka stavka nosi određeni broj poena, boduje se da li je poljoprivrednik mlađi od 40 godina, da li je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva, ili da li za sredstva konkuriše neko ko živi u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, odnosno da li ima „poljoprivredno obrazovanje“ i drugo. U slučaju da više zahteva ima isti broj bodova, prednost će imati onaj koji je podnet ranije, kaže Saša Stamenković, diplomirani inžinjer poljoprivrede za ekonomiku iz Poljoprivredno stručno savetodavne službe „Agroznanje“ Zaječar.

Pošto su u pitanju bespovratna sredstva, nakon odobravanja investicije, kontrolisaće se da li se traktori koriste za navedene namene, kao i da li su tačne sve okolnosti koje je poljoprivrednik naveo u dokumentaciji kao svoju prednost, mimo opštih zahteva konkursa. Proveravaće se i da li je traktor i dalje u vlasništvu podnosioca zahteva ili je možda prodat. Proizvođač mora koristiti traktor najmanje pet godina.

-Najmanji iznos povraćaja novca iznosi 5.000 evra, a najveći iznos može ići i do milion. Procenat povraćaja novca iznosi od 60 do 80 odsto u slučaju da se radi o investicijama u zaštitu životne sredine. U ukupnim sredstvima povraćaja, Evropska unija učestvuje sa 75 odsto, ostatak je iz budžeta Republike. Pored 175 miliona evra bespovratnih sredstava, IPARD treba da privuče još oko 450 miliona evra u srpsku poljoprivredu. To svakako nisu beznačajna sredstva, iako poznavaoci prilika tvrde da će samo 10 do 30 odsto biti iskorišćeno, kako zbog složenije procedure prilikom apliciranja, tako i  zbog uslova koje poljoprivredni proizvođači moraju da ispune. Bez obzira na ograničenja, IPARD treba da otvori vrata desetostruko većim evropskim fondovima za razvoj poljoprivrede koji će biti dostupni našim ulaskom u uniju. Raspisivanje konkursa predstavlja tek prvi korak, za par meseci. Uprava za agrarna plaćanja treba da dobije akreditaciju za obavljanje ovih poslova čime će i formalno biti zaokružen višegodišnji proces, ističe Stamenković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>