Najnovije vesti
Home / Boljevac / Novi nacionalni park od naredne godine -U „ELITNOM“ DRUŠTVU KUČAJ I BELJANICA
Novi nacionalni park od naredne godine -U „ELITNOM“ DRUŠTVU KUČAJ I BELJANICA
Foto: wikipedia.org

Novi nacionalni park od naredne godine -U „ELITNOM“ DRUŠTVU KUČAJ I BELJANICA

Posle više od tri decenije, Srbija će dobiti još jedan nacionalni park. Planine Kučaj i Beljanica, uz Frušku goru, Đerdap, Taru, Kopaonik i Šar-planinu, biće šesto prirodno područje pod najvišim stepenom zaštite.

Zvanično proglašenje novog nacionalnog parka „Kučaj-Beljanica“ očekuje se naredne godine.

U „elitnom“ društvu, ovi predeli netaknute prirode naći će se jer su najveći rezervoar pitke vode u Srbiji, imaju velike površine pod šumama u okviru kojih je nekoliko prašumskih rezervata, tri stroga prirodna rezervata, oko 150 speleoloških objekata, 12 spomenika prirode. Njegova severna „granica“ je Beljanica, a južna Kučaj, pod čijim najvišim vrhom izvire Resava. Obuhvatiće od 50 do 60 hiljada hektara najviše u opštini Despotovac, kao i u atarima Žagubice, Bora i Boljevca.

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da će biti svrstan u prvu kategoriju kao zaštićeno poderučje od međunarodnog i nacionalnog izuzetnog značaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>