Najnovije vesti
Home / Vesti / Nova vrsta usluge u zaječarskoj biblioteci: OTVARA SE ČITAONICA ZA SLEPE I I SLABOVIDE OSOBE
Nova vrsta usluge u zaječarskoj biblioteci: OTVARA SE ČITAONICA ZA SLEPE I I SLABOVIDE OSOBE

Nova vrsta usluge u zaječarskoj biblioteci: OTVARA SE ČITAONICA ZA SLEPE I I SLABOVIDE OSOBE

Matična biblioteka ,,Svetozar Marković“ i Međuopštinski savez slepih i slabovidih iz Zaječara realizuju projekat pod nazivom ,,Tamo negde iza duge“. U okviru njega biće formirana čitaonica sa opremom i zvučnim knjigama za slepa i slabovida lica. Stolovi, stolice i orman su već pristigli, a sada sledi nabavka opreme, instaliranje opreme, obuka zaposlenih, seminar. Sve to treba da se završi do kraja ove godine, a potom sledi i praktični deo, obuka korisnika i drugo. Za sad je naručeno devet zvučnih naslova. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja i vredan je oko 400 hiljada dinara.

U realizaciji projekta biće angažovani zaposleni iz zaječarske Biblioteke u saradnji i u konsultaciji sa stručnjacima iz oblasti pedagogije, psihologije i defektologije koji rade sa slepom i slabovidom decom. U okviru njega predviđena je i edukacija radnika Biblioteke i upućivanja na konsultacije sa specijalnim školama koje obrazuju ovu populaciju, konsultacije sa Kancelarijom za invalide koje već imaju iskustva u radu. U zaječarskoj biblioteci će biti formirana i opremljena čitaonica sa specijalnom građom koja je namenjena slepim i slabovidim osobama svih uzrasta. U planu je i održavanje kreativno edukativnih radionica koje su prilagođene starosnoj dobi učesnika, u smislu čitanja nekog dela, recitovanja, slušanja poezije, društvenih igara…

Idejni tvorac ovog projekta je Suzana Marinković, bibliotekar. Projekat je nastao u konsultaciji sa Savezom slepih i slabovidih.

-Naša biblioteka niti biblioteke u okruženju nemaju zvučne knjige pa se rodila ideja da imamo i takvu vrstu bibliotečke usluge. Na osnovu ponuđenih novih mogućnosti i usluga za osobe sa invaliditetom očekuje se pre svega njihova veća uključenost u društvenu zajednicu, korišćenje bibliotečke građe i inkluzije u programu radionice biblioteke. Sve ovo je rađeno uz stručnu pomoć Dragane Đorđević iz Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije i ovom prilikom ja joj se duboko zahvaljujem, kaže Marinković.

Ona dodaje i da će ovaj projekat biti realizovan u više faza. U okviru projekta biće nabavljena i specijalizovana oprema, računara, madžik tastature koje su posebne, zvučni programi za slepe i slabovide, kao i nabavka bibliotečke građe.

-Prva faza podrazumeva nabavku opreme i instalaciju tehničke opreme, zatim obuku bibliotekara za rad sa ovom kategorijom korisnika, informisanje korisnika o novoj vrsti bibliotečkih usluga i građe, zatim sledi obuka korisnika, slepih i slabovidih lica za rad na računaru kako bi se kontinuirano pružale usluge i nakon završetka obuke. Doći će nam i stručni konsultanti, iz Narodne biblioteke Nedeljka Ložejić, koja je i sama slepo lice, sa svojom stručnom saradnicom Dušicom Murić iz užičke biblioteke koja je nekoliko godina već u toj priči. One će održati jedan seminar kako se to koristi, da malo upozna pre svega nas radnike ali i širi auditorijum o našoj novoj usluzi za osobe sa invaliditetom, konkretno za slepe i slabovide osobe. Građa za slepe i slabovide je raznovrsna, ali ćemo mi zbog ograničenih sredstava nabaviti za sada po nešto, što će za početak biti dovoljno. Mi smo probali da od svega po malo imamo nešto. Ako projekat zaživi, a mi se nadamo da hoće, radićemo i nadogradnju projekta, ističe Marinković.

U projekat su uključeni i zaposleni u zaječarskoj Biblioteci.

-Osnovni cilj ovog projekta je formiranje i razvoj bibliotečkih usluga namenjenih slepim i slabovidim licima, nabavkom opreme i softvera koji omogućavaju zvučno prezentovanje vizuelnog sadržaja. Na taj način će se značajno unaprediti usluge za ova lica u našoj biblioteci. Naš cilj je unapređenje i dostupnost kulturnih i drugih sadržaja i usluga i njeno uspešno prilagođavanje slepim i slabovidim, njihovo ravnopravno učešće u društvu. Planirali smo da slepi i slabovidi svoj kutak dobiju na drugom spratu naše ustanove. U fazi smo čekanja sredstava koja treba da nam prenese Gradska uprava, a nakon toga se ide u nabavku opreme. Poručili smo zvučne knjige, kao i neke geografske karte i društvene igre. Naručeno je devet naslova, Blago cara Radovana, Vreme smrti,  Čujte Srbi, Izabrani tekstovi Ive Andrića, Molitveno Živojina Mišića, Antologija verske poezije, Antologija rodoljubive poezije, Molitva na jezeru Nikolaja Velimirovića i Izabrani tekstovi Isidore Sekulić, kaže Violeta Stanković Anđelković, bibliotekar.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Srbije, Zaječar deluje na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga. U ovoj organizaciji ističu da je ovaj projekat izuzetno važan jer na području oba okruga ne postoji ovakva vrsta usluge.

-To za slepe osobe znači uključivanje u društvo i dostupnost bibliotečke građe koja njima do sada nije bila dostupna. Naši članovi koriste usluge takozvane zvučne biblioteke, koja je pri Savezu slepih Srbije. Oni dobijaju zvučne časopise ili knjige koje preslušavaju i vraćaju biblioteci Srbije. Kad su u pitanju neka veća dela oni moraju i da čekaju.Sad će se to dešavati i ovde kod nas gde će biti i veća dostupnost. To će mnogo značiti i za naše članove koji se amaterski bave pisanjem proze i poezije. Pošto će biti nabavljene knjige i za decu one će biti dostupne i deci u inkluzivnom obrazovanju, kaže Dragana Đorđević, sekretar ove međuopštinske organizacije.

NE POSTOJI TAČNA EVIDENCIJA O BROJU SLEPIH I SLABOVIDIH LICA

Međuopštinska organizacija saveza slepih iz Zaječarskog i Borskog okruga broji 335 članova, ali je taj broj mnogo veći. Đorđevićeva ističe da je vrlo teško registrovati ih.

-Mi sada realizujemo javni rad koji se odnosi upravo na mapiranje, evidentiranje i pronalaženje slepih. Teško je doći do takvih podataka, a ni institucije ne raspolažu tim podacima, izuzev gde postoje određena rešenja Centra za socijalni rad, ali je to vrlo mali broj ljudi. Na terenu nailazite na situaciju da porodice ne prihvataju da imaju slepu ili slabovidu osobu, ne žele da se pomire sa tim. Neke porodice takva lica i kriju, zbog kompleksa i drugog. Oni nisu socijalizovani jer žive u četiri zida. Ni mesne zajednice kojima se obraćamo nemaju nikakve podatke, kaže Đorđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>