Najnovije vesti
Home / Vesti / NOVA ČESMA NA GRADSKOM TRGU BIĆE IDENTIČNA SPOMEN ČESMI IZ 1895.
NOVA ČESMA NA GRADSKOM TRGU BIĆE IDENTIČNA SPOMEN ČESMI IZ 1895.

NOVA ČESMA NA GRADSKOM TRGU BIĆE IDENTIČNA SPOMEN ČESMI IZ 1895.

ČESMA NA GRADSKOM TRGU ĆE BITI POMERENA ZA 10-AK METARA I BIĆE JOJ VRAĆEN STARI IZGLED – UŠTEDIĆE SE OKO 60 HILJADA KUBNIH METARA VODE NA GODIŠNJEM NIVOU - GRAĐANI ĆE BIRATI OD PET IDEJNIH REŠENJA, NAJBOLJE REŠENJE ZA UREĐENJE KOMPLETNOG PROSTORA GRADSKOG TRGA

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i direktor kompanije „Heiniken“ Srbija Nikos Zois, potpisali  su danas Sporazum o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu u Zaječaru. Prvi čovek grada Zaječara je tom prillikom istakao da građani nemaju potrebe da se plaše i da veruju raznim glasanima da će česma sa gradskog trga, biti uklonjena.

„Radi se o rekonstrukciji česme, ona se pomera na nekoliko metara, tamo gde je njeno istorijsko mesto i bilo, i te priče o uklanjanju česme, su potpuno netačne. Da bi mogli, u 2020. godini da raspišemo ozbiljan konkurs za konačno idejno rešenje trga u Zaječaru, mi taj prostor moramo da oslobodimo. Nema to nikakve veze sa tim, što neki žele da od toga naprave skandal, to nema veze sa mozgom. Od strane struke je ocenjeno, da ta česme, na tom mestu smeta, 1994. godine, niko, nije nikog pitao u ovom gradu da tu postavi česmu, ta česma je služila svojoj svrsi, lično sam zahvalan ljudima koji su je napravili i omogućili da svaki građanin ima gde da popije vodu, da stane, da se umije, odmori. Ta česma je rađena od peščanika, svako može da vidi koliko je ona oštećena vremenom, 25 godina je tu, i počela je da se roni, ona mora i ovako i onako da se zameni. Bilo je neophodno da nešto uradimo i rešimo taj problem“, istakao je Ničić.

On je napomenuo da će gradski trg imati potpuno novi izgled, i da će u narednom periodu biti rešeni ključni problemi na prostoru koji građani Zaječara, najviše dedca, koriste za šetnju, igru, sedeljku.

„Smatramo da pomeranje od 10-ak metara neće ništa promeniti, da materijali koji će biti utrošeni mogu da podnesu i stotine godine zuba vremena, a da ne budu oštećeni. Želimo da vratimo česmi stari izgled, ona će biti nova česma, kopija prave stare česme, koja se nalazila na gradskom trgu. Nema razloga za brigu, treba da se radujemo, da naredne godine raspišemo konkurs gde ćemo odabrati najmanje 5 rešenja, o izgledu gradskog trga, građani će izabrati najbolje idejno rešenje. Kada kažem uređenje celokupnog prostora gradskog trga, mislim na prostor od zgrade Policijske uprave do kružnog toka, Gradske uprave, da vratimo Zaječaru ono po čemu je on prepoznatljiv, a to su i neka obeležja Feliks Romulijane, i da dobijemo prelep gradski trg, mesto za šetnju. Nadamo se da ćemo u sklopu toga,  rešiti i problem odvođenja atmosferskih voda, jer je neko napravio takozvanu slepu kanalizaciju, i vreme je pokazalo svoje koliko je to loše. Moram da napomenem da ćemo presvućići skver novim asfaltom, a revitalizacijom česme, imaćemo uštedu od 60 hiljada kubnih metara vode na godišnjem nivou, jer je to sada gradska voda, nije arteska. Arteska voda će se štedeti, ova iz česme će ići u fonatanu i napraviće se krug, tako da ta voda samo se doliva i kruži, a ne rasipa se. Sredićemo i tu fontanu, sa svetlima“, istakao je Ničić i dodao da sređivanje kompletnog skvera koje će trajati godinu i po dana, ne vidi pre 2021/2022. godine.

Direktor kompanije „Heiniken“ Srbija Nikos Zois je na sastanku istakao da je Zaječar poznat, između ostalog, po arteskim česmama i da takvo bogatsvo treba sačuvati.

„Zaječar je poznat i po svojim česmama, a takođe i po pivari, koja sledeće godine slavi 125 godina postojanja i rada. Ovo je zajednički interes i čini nas ponosnim. Imamo obavezu i da očuvamo prirodu, tradiciju i nasleđe ovog grada. Pozivamo sve da zajedno stvorimo bolji svet, jer je dobro kako za nas, tako i za sve naše generacije“, rekao je Nikos.

Godine 1895. je podignuta spomen česma od žutog peščara “kako borcima izginulim u 1833. godini, tako i onima u 1876-78. i 1885. godini, u znak priznanja i blagorodnosti“ na tadašnjoj Velik0j pijaci“, a današnjem Trgu oslobođenja. Na piramidalnom, najvišem segmentu česme su upisane godine: 1833. godine -pripajanje Timočke krajine kneževini Srbiji, 1876. – početak Srpsko–turskih ratova do 1878. – nezavisnost kneževine Srbije, 1885. – Srpsko–bugarski rat.

Na svojoj prvobitnoj lokaciji je stajala do 1960. godine, kada je na mestu spomen česme izgrađena fontana “Majka i dete”, a česma je uklonjena. Sačuvana je do danas i sklonjena na privatnu parcelu u Crnorečkoj ulici.

Kopija stare Spomen česme postavljena 1994. godine u centru Zaječara, na Trgu oslobođenja (na zaječarskom “Skveru”). Nakon postavljanja bunarske konstrukcije do 274 metra konstatovan je subarteski nivo na 0.50 metra od nivoa terena, te je postavljena pumpa koja je ubrzo prestala sa radom. Po prestanku rada pumpe, česma je priključena na gradski vodovod.

Voda je hidrokarbonatno natrijumskog tipa. Nakon izvršene hemijske analize po završenom bušenju bila je ispravna prema svim parametrima.

Završetak kompletnih radova na revitalizaciji, odnosno postavljanju nove česme i uređenju i rekonstrukciji fontane predviđen je do kraja građevinske sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>