Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Nizom aktivnosti Crveni krst Zaječar obeležava Nedelju Crvenog krsta
Nizom aktivnosti Crveni krst Zaječar obeležava Nedelju Crvenog krsta

Nizom aktivnosti Crveni krst Zaječar obeležava Nedelju Crvenog krsta

Crveni krst Zaječar kao i svake godine obeležava Nedelju Crvenog krsta od 8. do 15. maja.

Organizacija Crvenog krsta Zaječar je danas u srednjoškolskom centru promovisala svoje aktivnosti koje sprovodi od strane članova Crvenog krsta, saradnika i volontera sa ciljem angažovanja i priključivanja što većeg broja volontera.

Ivanka Jović predsednica Crvenog krsta u Zaječaru istakla je veliki značaj obeležavanja Nedelje Crvenog krsta.

„Humanost je nešto što je osnovno, bez obzira na boju kože, na nacionalnost, na veru. Svi imaju mogućnost da dobiju pomoć od Crvenog krsta kada im je to najneophodnije. Svaki Crveni krst ima svoje specifičnosti osim zajedničkih ciljeva. Crveni krst ima jako veliki broj aktivnosti, socijalnih, tu je i promocija dobrovoljnog davanja krvi, prva pomoć. Imamo i brojne aktivnosti da decu vapitavamo u smislu humanih vrednosti i zdravom načinu života“, ističe Jović.

Dr Ivanka Milošević Manojlović iz Službe za transfuziju krvi kaže da ova služba sarađuje za Crvenim krstom u Zaječaru u cilju promocije i sprovođenja dobrovoljnog davalaštva.

„Jedna od naših zajedničkih akcija je i akcija dobrovoljnog davanja krvi u srednjim školama. Pored toga sa ovom organizacijom organizujemo i druge akcije u MZ, Festival dobrovoljnog davalaštva na Trgu republike i brojne druge akcije. Mi imamo veliki broj davalaca krvi, ljudi vole solidarnost i drženje. Među rudarima imamo najbolje davaoce“, kaže dr Milošević.

„Sa nama su Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, Centar za socijalni rad u Zaječaru, Služba za transfuziju krvi, Tehnička škola, Sektor za vanredne situacije i Policijska uprava Zaječar“, rekao je Vladan Marković sekretar Crvenog krsta u Zaječaru ističući značaj saradnje sa svim ovim institucijama.

Goran Pujić nastavnik u Tehničkoj školi je rekao da sa Crvenim krstom Zaječar sarađuje duže vremena.

„To je uglasvnom oblast bezbednosti dece u saobraćaju. Vršimo edukaciju, vršnjačku, sprovodimo razne akcije sa ciljem promovisanja bezbednosg ponašanja u saobraćaju. Evo i dečica su uključena, crtaju saobraćajne znake,“ kaže Pujić.

Direktorka Centra za socijalni rad u Zaječaru Mira Andrijašević ističe da su sve aktivnosti koje sprovodi ta ustanova usmerene prema građanima.

„Za sve ono što mi nismo dali podršku, Crveni krst je uskočio, naša saradnja je komplementarna“, rekla je Andrijašević.

11.maja biće sprovedena  akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Zaječar u kojoj će učestvovati srednjoškolci. Akcija će biti održana u biblioteci Tehničke škole od od 8:00 do 13:00 časova.

Za 12. maj je zakazan  početak seminara za nove edukatore u okviru programa Borba protiv trgovine ljudima koju će uz podršku trenera iz drugih organizacija Crvenog krsta voditi dugogodišnji saradnik Predrag Kocić.

Obuka će se sprovoditi 12. i 13. maja za prijavljene srednjoškolce iz Zaječara i Bora.

13.maja u okviru Zajedničkog programa za inkluziju koji se od prošle godine realizuje i u selima Zagrađe, Grlište, Marinovac i Vratarnica, u Grlištu će biti održan sportski dan za decu koja su uključena u program.

Ove godine se Nedelja Crvenog krsta  obeležava sa temom „Svuda za svakoga“ i podtemom „Da li ste znali?“ za koju se opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, sa ciljem da se proširi znanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pokazujući različitost aktivnosti koje sprovodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>