Najnovije vesti
Home / Društvo / Nisu zaboravljeni oni koji su se borili za slobodu -JUČE OBELEŽENO 185 GODINA OSLOBOĐENJA ZAJEČARA OD TURAKA (FOTO)
Nisu zaboravljeni oni koji su se borili za slobodu -JUČE OBELEŽENO 185 GODINA OSLOBOĐENJA ZAJEČARA OD TURAKA (FOTO)

Nisu zaboravljeni oni koji su se borili za slobodu -JUČE OBELEŽENO 185 GODINA OSLOBOĐENJA ZAJEČARA OD TURAKA (FOTO)

Na starom gradskom groblju u Zaječaru juče su položeni venci kod spomenika poginulim oslobodiocima Zaječara od Turaka. Na spomenik Timočanima i Krajincima, oslobodiocima Zaječara iz 1833. godine, vence su položili i poštu odale delegacije Grada Zaječara, Vojske, SUBNOR-a, potomaka ratnika 1912  do 1920, organizacije rezervnih vojnih starešina, srednjih škola, ustanova kulture i Turističke organizacije.

Obeležavanju su prisustvovali i predstavnici Timočke eparhije. U ime Grada Zaječara prisutne su na taj period podsetili pomoćnik gradonačelnika Zaječara Saša Ivanović i arheolog i istoričar Bora Dimitrijević.

-Težnja i borba za slobodu leže u biti svakog naroda, bio on veliki ili mali i datumi koji se vežu za takve događaje predstavljaju korene istorijskog pamćenja kojima se stalno moramo vraćati. Jedan od takvih datuma, jedan od najvećih u istoriji našeg grada, je i 23. april po starom kalendaru, odnosno 10. maj po važećem, dan kada je Zaječar nakon četvorovekovnog robovanja pod Otomanskom imperijom konačno oslobođen i zauvek se priključio matici svog naroda, Srbiji. Da nas razni vetrovi koji duvaju svetskim prostorima ne bi oduvali i oduzeli nam pravo da sa ponosom i poštovanjem se sećamo herojske borbe naših predaka moramo stalno da negujemo uspomene na njih i odajemo im dužno poštovanje. I mi to danas sa velikim osećanjem, sa čašću i ponosom to i činimo, rekao je Ivanović.

On je ovom prilikom i podsetio na taj period.

- Tačno pre 185 godina ustanici iz skoro svih krajeva istočne Srbije digli su se na oružje  i krenuli da definitivno skinu sa vrata jaram  viševekovne turske okupacije i robovanja. Ako se izuzme kraći period slobode u Prvom srpskom ustanku, koji pamtimo po jednom od najvećih junaka tog vremena Hajduk Veljku Petroviću, Zaječar se od svog prvog pomena 1466. godine stalno nalazio pod vlašću Vidinskog pašaluka. Prva oslobodilačka ustanička puška ispaljena je 26 aprila, odnosno 8. maja u Svrljigu. Od tada se narodni bunt brzo kretao kroz celu Timočku i Negotinsku  krajinu. Započeti ustanak se proširio i ka Zaječaru koji su ustanici oslobodili dva dana kasnije. Na čelu narodnog ustanka u Zaječaru nalazio se knez Stanoje Marković i  njegov sinovac Jeremije Zdravković.  Pritisnuti masom razjarenog naroda Turci su se povukli u Veliki Izvor. Tako je naš grad bio oslobođen, ali ne i pošteđen jednog od najvećih stradanja u svojoj istoriji. Samo dva dana kasnije na obalama Crniog Timoka, gde se danas nalazi most prema selu došlo je do velikog okršaja između ustanika i mnogo jače i naoružane turske vojske Tom prillikom stradalo je 126 boraca. Broj stradalih je sigurno bio mnogo veći jer su Turci počinili dosta ubistava van mesta bitke, ali njihova imena ostala su nepoznata, odnosno nezabeležena. Događaj koji stoji zapanćen kao Zaječarska seča okončan je dolaskom Milutina Ere Petrovića,  Hajduk Veljkovog brata, koji je iste večeri stigao sa vojnim pojačanjem.  Uspostavljena je narodna vlast i maja meseca 1833. godine praktično je bila privedena kraju oslobađanje istočne Srbije.  Svi koji su tu izginuli bili su ukopani na tom mestu pa su docnije prenešeni na opšte groblje.  Danas kao zahvalni potomci vredni njihove žrtve za našu slobodu stojimo pored ovog skromnog spomen obeležja i odajemo im dužnu poštu uz poruku da nisu zaboravljeni i da njihovo junaštvo i nama danas primer kako se valja boriti za krst časni i slobodu. Neka je večna slava Timočanima i krajincima palim za oslobođenje Zaječara 1833. godine, istakao je Ivanović.

Bora Dimitrijević je ovom prilikom rekao da je Zaječar u svojoj viševekovnoj istoriji više puta bio okupiran i više puta oslobađan.

-Oslobađanje 1833. godine svakako je najznačajniji datum u istoriji Zaječara jer ne treba zaboraviti da je Zaječar prvi put tada ušao u svoju matičnu zemlju. Do tada smo bili u Vidinskom pašaluku. Taj dan oslobođenja danas obeležavamo. Ovde su zakopane njihove kosti koje su dugo bile zakopane na mestu bitke, kazao je Dimitrijević.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>